Az egészséges bélműködésért. Béky László
2020. május 31. írta: Erich

Az egészséges bélműködésért. Béky László

Az egészséges bélműködésért

“Nem azért élünk, hogy együnk, hanem azért eszünk, hogy éljünk.”

 

Ahhoz, hogy életműködésünk harmonikus legyen, lelkileg és testileg kiegyensúlyozott kell lennünk. A lelki tényezők elsődlegessége mellett a kellő körültekintéssel végzett testmozgáson kívül leginkább a táplálkozásnak van szerepe. Szervezetünk működéséhez fehérjére, zsiradékra, szénhidrátokra, élelmi rostra, vitaminokra, makro- és mikroelemekre valamint úgynevezett egyéb biológiailag aktív anyagokra van szükségünk.

Emésztésnek nevezzük azt a folyamatot, amikor a tápcsatornában a tápanyagok felszívódásra alkalmas elemi részecskékre bomlanak le. Ez a folyamat részben mechanikus, részben biokémiai jellegű. A mechanikus folyamat a szájüregben a rágással, nyállal való összekeveréssel, majd a nyeléssel folytatódik, s ide tartozik az emésztő apparátusban a tovahaladást biztosító perisztaltika, részben a rekeszizom bizonyos mozgása, de ide tartozik, a székletürítés is. A biokémiai folyamatok során az enzimekben gazdag emésztőnedvek hatására, a fehérjék, zsírok és szénhidrátok vízben oldhatókká válnak, majd a vitaminokkal, makro- és mikroelemekkel, egyéb biológiailag aktív anyagokkal együtt a bélnyálkahártyán keresztül részben a nyirokerekbe, részben a véráramba kerülnek.

Sohasem az a meghatározó, hogy az elfogyasztott táplálékoknak milyen az összetétele, hanem mindig az, hogy abból mi szívódik fel, illetve még tovább menve, hogy mindabból mi, és milyen mértékben hasznosul.

A természetben számtalan mikroorganizmus található, ezek közül némelyek más élőlényekkel, így többek közt az emberrel alakítottak ki együttélést, azaz szimbiózist. Ez a kapcsolat mind a mikroszervezetek, mind pedig az ember számára lehet káros, de lehet hasznos is, s ez utóbbi tekinthető a természetes állapotnak. Ebben az évmilliók óta fennálló kapcsolatban az ember biztosítja a konszolidált környezetet és a táplálékot, melyen a mikroorganizmusok élnek és szaporodnak, valamint az ember számára nélkülözhetetlen biofaktorokat termelnek. A mikroszervezetek megtalálhatóak a köztakarón, azaz a bőrön, a természetes testnyílásokban, de megtalálhatóak az emésztőrendszerben is. Az egészséges felnőtt szervezetben több kilogrammnyi mikroorganizmus él, amely egyes szerzők szerint 150-féle, mások szerint 350-400-féle populációból áll. (A széklet tömegének jelentős részét elhalt mikroorganizmusok képezik.) A belekben élő mikroorganizmus garnitúra faj- és egyed specifikus, ez azt jelenti, hogy az adott személyre jellemző paramétereket tükrözi. A Föld mintegy 7 milliárd lakosánál csak a saját szervezetére jellemző mikroorganizmus garnitúrája alakul ki, amely jóban-rosszban élete végéig vele marad, de az idők folyamán a mindenkori helyzethez alkalmazkodik. Teljesen természetes, hogy elsőrendű feladatunk a gazdaszervezet és a mikroszervezetek közti egyensúly fenntartása. Az emésztő rendszerben lévő több kilónyi hasznos bél baktérium számtalan feladata közül talán az egyik leg fontosabb, hogy a szervezet anyagcsere folyamatában nem kívánatos deutériumot magába veszi és a széklettel kiüríti.

Tehát hasmenéskor a gyöngeség oka:

Dehidráció, elektrolit egyensúly zavar,

A szervezetből ki nem ürült deutérium sejtszintü energia csökkentő hatása.. A tápcsatornában lévő mikrobiológiai diszharmónia visszahat más területek működésére, s ez különféle egyéb megbetegedések L lehet – például nőgyógyászati, légúti, nyirokkeringési, bőrgyógyászati betegségek. A tartós diszharmónia egyik következménye lehet a mikrobiológiai zavar az egész emésztő rendszerben.

Hazánk lakosságának rohamos csökkenésében, ami évente mintegy 40 ezer fő, jelentős szerepe van az ún. gastro-enterológiai eredetű megbetegedéseknek is.

Az ezredforduló kényszerpályán lévő mezőgazdasági termelési rendszere, a feldolgozó iparok helytelen értékrendje következtében olyan élelmiszerek árasztják el a szupermarketek, de még a legkisebb falusi boltok polcait is, amelyek mindennek nevezhetőek, csak egészséges, táp egész tápláléknak nem. Az agyonfinomított, tisztított, részeire bontott, különféle mesterséges adalék anyagokkal “piacképessé tett” műélelmiszerek egyre távolabb állnak a gyakran nem is tudatosult valós igényektől. A különféle vegyi anyagok, színezékek, ízfokozók, állományjavítók, emulgeálók, tartósítószerek stb. részben természetes eredetűek, de nagyobb részük egyéb forrásból ered, emiatt ezek táplálékként történő felhasználása kétes értékű.

Számtalan úgynevezett népbetegséget ismer a tudomány, de mind a mai napig nem került fel a hivatalos listára az az emésztő szervi megbetegedés, amely manapság a lakosság egyre növekvő hányadánál vagy lappangó vagy már kifejlődött formában jelentkezik. Ennek a betegségnek a neve:

krónikus, fekélyes vastagbél gyulladás (colitis ulcerosa chronica) Természetesen amíg ez a betegség teljes mértékben kialakul, vagy innen még tovább fejlődik, többféle formája jelentkezik. A sor elején az irritabilis colon syndroma áll, s a sor végén a különféle malignus, azaz rosszindulatú folyamatok.

A betegség valójában olyan komplex állapotromlás, amelynek tünetei az örökletes tényezők, a helytelen táplálkozási szokások, tartósan feszült lelkiállapot és egy sor ismert és kevéssé ismert tényező kölcsönhatásaként alakulnak ki.

 

A krónikus vastagbel gyulladás okai tehát az alábbiak:

 

belső tényezők:

 

örökletes adottságok

habitus, amelyik állandóan próbál kompenzálni

aszthmatikus hajlam, astheniás alkat

gyönge emésztőrendszer, a táplálkozási diszharmóniák toleráló képességének hiánya

diszharmónikus sérülékeny bélflóra

hűléses, felfázásos betegségekre való hajlam

sérülékeny idegrendszer, szélsőségesen introvertált, vagy extravertált személyiség (vagy ezek együttes megjelenése egy személyben)

 

külső tényezők:

 

helytelen táplálkozási szabályok

stresszben gazdag mikro- és makrkörnyezet, amely tartósan meghaladja az egyén kompenzáló képességét

geopáthia

meteorológiai hatások

kozmikus hatások

mozgáshiány, természettől való tartós elszakadás

elektroszmog, pszeudogeopáthia

felelőtlenül alkalmazott antibiotikumok

Maga a betegség először, mint úgynevezett iritábilis colon syndroma jelentkezik, s a folyamat ekkor még reverzibilis, azaz visszafordítható.

Ennek mentális tünetei a változó lelki állapot, a szélsőségesen vidám, szinte feldobott állapottól, a szorongó, önmarcangoló állapotig sűrűn változik.

A széklet vagy napokig kimarad, majd hirtelen távozik, de lehet bogyós, esetleg előbb bogyós, a végén híg, vagy – és ez az általánosabb – napokig híg, egyre világosabb, esetenként vízszerű. Ez az állapot aztán látszólag minden külső beavatkozás nélkül megszűnik. Vigyázat! – Ezt nem gyógyulást, csupán átmeneti tünetmentességet jelent.

Ha a beteg szakértő, holisztikusan gondolkodó, empatikus terapeutához kerül, akkor az alapos kikérdezés után kiderül az igazi ok, és ennek megfelelően alakítandó ki a komplex terápia.

Ha a betegséget nem ismerik fel, vagy mást diagnosztizálnak, esetleg csak tüneti kezelést alkalmaznak, akkor a betegség megy a maga útján és kifejlődik az egyre súlyosabb és súlyosabb állapot, kialakul a vastagbélgyulladás krónikus szakasza, amelynél már a folyamatoknak csak egy része reverzibilis, de az idő múlásával egyre több az irreverzibilis faktor.

Helytelen terápia esetén a helyzet tovább romolhat és romlik is, kialakulhatnak vérző fekélyek, s a vér a székletben is megjelenik.

Kialakulhatnak polipózus képletek, amelyek már bizonyos atípusos sejt és szövet elfajulásokat is jelentenek, kialakulhatnak divertikulózisok, amelyek a megváltozott nyomáskülönbség és tartós gyulladásos folyamat közös eredményeképpen értékelhetőek.

A divertikulózisnál fennáll a perforáció veszélye, s nem egy esetben sipoly keletkezhet a has külső, általában köldök környéki területén. Szélsőséges en elhanyagolt esetekben a kór átalakulhat malignus (rosszindulatú) folyamattá. Az esetek igen nagy százalékában a kór előszele már kora gyermekkorban megjelenik por,- vagy más allergia formájában,

Az étel allergia nem téveszthető össze az étel intoleranciával. Az allergia hirtelen kialakuló, heveny tünetekkel jelentkező állapot, amelyet, ha nem kezel szakorvos, akár halálhoz is vezethet. Az étel intolerancia lassan kialakuló kórkép és már a szájüregben kezdődik. A gyors rágás, a nem összeillő táplálékok fogyasztása már rosszul előkészített falatokat juttat a gyomorba. Itt folytatódik az állapot romlás, méghozzá sokszor szakorvosi segítséggel. A rosszul emésztődő fehérje miatt a gyomor tartalom elhúzódó ideig tartózkodik a helyén, elkezd rothadni, gázt képez, és ezek a gázok és a sav a nyelőcsőbe felszállva kialakítja a gyomor nyálkahártya gyulladást, nyelőcső gyulladást, majd mindkét helyen a fekélyeket. Ezek lehetnek az el rákosodás elő futárai is. Innen jön a hiba!!! Ahelyett, hogy emésztés elősegítő módszereket alkalmaznánk, savlekötőket írnak fel, s ennek eredménye képen a gyomorból rosszul elő emésztett fehérje kerül a vékony bélbe. Végeredmény, nem alakulnak ki az aminósav formák, hanem nagy molekula súlyú fehérjék maradnak a bél traktusban, s ezek kialakítják a lyukas bél szindrómát. Rontja a helyzetet a könnyen emésztődő szénhidrátok helyzete is, amelyek erjedésük folyamán alkoholt termelnek, ami a májban acet aldehiddé bomlik le, s ez máj és szervezet károsító.

Az erjedt és rohadt anyagok bejutnak a vérbe és innen az auto immun betegségek számtalan formája alakul ki.

Ezek a teljesség igénye nélkül különféle formában muatkoznak:

Bőrgyógyászat: fejtetőn seborrheás képletek, hallójárat gombásodás, orrszárnyakon, állkapocs szögletben aknék, seborrheás képletek, szem külső zuga alatt speciális táskásodás, fehér nyelv, repedezett szájzug, száraz, repedezett tenyér, ujjak, sarkak, talp, egész test száraz bőrűsége, különösen a lábszárak külső fele.

Leginkább szembetűnő azonban a könyökökön, főleg bal oldalon a repedezett, meg vastagodott szürkés, esetleg lilás bőr. Ekkor már komolyan és azonnal oda kell figyelni, colonoscopiára jelentkezni!!!

Nagy és kis ízületi gyulladások, aszthmás légúti zavarok, nőgyógyászati zavarok, szaporodásbiológiai elégtelenségek, Máj, epe, hasnyálmirigy károsodás, tehát a szervezet valamennyi savós hártyája gyulladásba kerül valamilyen formában

Tartós lesz a komplex hasi diszkomfort állapot.

A széklet akár már kicsiny gyermekkorban is – valamely lelki trauma, vagy subtrauma hatására – híggá, bűzössé, gyakorivá válhat. Ezután évekig tartó nyugalmi időszak következhet, melynek bármely komolyabb testi-lelki trauma véget vethet. A tapasztalatok szerint azonban egyre több az óvodás és általános iskoláskorú colitises beteg. Az ilyen eseteknél kivétel nélkül szerepet játszik a lelki gondokkal küzdő édesanya, a diszharmónikus családi és/vagy iskolai légkör.

Sajnos egy sor olyan tünettel is jelentkezhet a colitis, melyek egymástól látszólag teljesen függetlenek és eltérőek – s ezt a tünet együttest még a szakirodalom sem hozza összefüggésbe a betegséggel.

A  fenti tünetekkel más és más szakorvos foglalkozik, sajnos eredménytelenül.

Az étkezések utáni fájdalmas puffadás és kellemetlen teltségérzet, gázképződés, az esetenkénti nyákos gázürítés szintén mindennapos együtt járói a betegségnek. A leszálló vastagbél körül gyakran találni fájdalmas tapintású, tömött nyirokcsomókat. A tünetek közé soroljuk a mással nem magyarázható, hosszú időn keresztül fennálló fog ínyvérzést.

A szakorvosi terápia gyakran a mesterséges gyulladás gátlókon és a steroidokon kívül nem sok érdemlegeset tud felmutatni, ami valóban hatékony lenne, sőt ezek a gyógyszeres kezelések is csak átmeneti javulást eredményeznek.

A betegség sajnos futótűzként terjed, s felelősséggel állítom, hogy hazánk lakosságának jelentős része már klinikailag, vagy sub klinikailag szenved a kórban.

Ha tünetek tartósan fenn állnak, akkor már a folyamatoknak csak egy része reverzibilis, de minél később kerül igazi szakember kezébe a páciens, annál több az irreverzibilis faktor.

Helytelen terápia esetén a helyzet tovább romolhat és romlik is, kialakulhatnak vérző fekélyek, s a vér a székletben is megjelenik.

Kialakulnak polipózus képletek, amelyek már bizonyos atopiás sejt és szövet elfajulást is jelentenek, kialakulnak divertikulózisok, amelyek a megváltozott nyomáskülönbség és tartós gyulladásos folyamat közös eredményeképpen értékelhetőek.

A divertikulózisnál megvan a perforáció veszélye, s nem egy esetben sipoly keletkezik a has külső, általában köldök környéki (lehet máshol is) területén. Szélsőségesen elhanyagolt esetekben a k átalakulhat malignus folyamattá. Az esetek igen nagy százalékában kora gyermekkorban már a kór előszele megtalálható.

Jellegzetes tünet a hideg végtag, főleg a lábvégeken, a fázósság, ásítozás, étkezés után aluszékonyság, gyakori erős vizelési inger.

Mindezeket igazolja, a millió számra tehető bélbeteg, kiknek a száma folyamatosan emelkedik.

A betegség sajnos futótűzként terjed, s felelősséggel állítom. hogy hazánk lakosság jelentős része már klinikailag vagy subklinikailag szenved a kórban. A t erapiának minden esetben egyedinek kell lennie, mert mindenk inek mások a testi, lelki-szociális adottságai, s minden lélekhez és testhez más kapun keresztül lehet eljutni.

 

Vannak a terápiának azonban olyan általános alapelvei, amelyek mindenkinél azonosak.

Ezek a dietetika, a fitoterápia, a masszázsterápia, az életvezetési terápia és a pszichoterápia.

A kór kezdeti szakaszában tilos minden nyers koszt, minden, ami állati termék, a túl hideg, túl meleg, szénsavas, festéket, konzerváló anyagot, élesztőt tartalmazó élelmiszerek, minden könnyen oldódó szénhidrát, a méz is, tilos minden, amiben  liszt van, minden alkohol tartalmú ital, a feketekávé, továbbá minden hüvelyes,olajos kobakos (tökfélék) és keresztesvirágú, azaz a káposztafélék és a retekfélék, a hagymafélék, a paprika minden formában, “valamennyi gyümölcs is a tilalmi listán szerepel.

 

Nézzük inkább, hogy mi az, ami ehető:

 

A betegség aktív szakaszában, amikor napi többszöri híg, nyákos, véres széklet van, csak nyákká főzött barnarizs,  ehető kiegészítve lósókamag és pásztortáska teával Minden tányér kásához egy kanál frissen darált lenmagot és őrölt fahéjat is adni kell. A teákat csak frissen szabad fogyasztani és csak kortyolva, mert nincs pufferoló bél nyálkahártya.  Ha már a széklet jó pár napig normális, akkor ehető a következő: kásafélék tönköly, vad és barna risz, köles, hajdina, párolt brokkoli, héjában sült-főtt burgonya,  vagy király kenyér pirítva , a paradicsom mindenféle formában, de főleg nyersen, cikóriasaláta, endiviasaláta, nyers vöröskáposzta és egyéb leveles saláta. Állati fehérjék közül csak lágytojás és tengeri hal fogyasztható.

Minden falatot nyállá kell rágni, lassan, méltósággal, szinte ima állapotban. A kásákra, salátákra egy-egy kanál hidegen sajtolt tökmagolajat kell önteni. Minden, ami új az étkezésben, abból az első alkalommal csak kóstolónyi mennyiség fogyasztható, hogy a szervezet szokjon hozzá az emésztéséhez, s egyszerre csak egyféle új élelmiszert szabad beállítani!!!

A  hüvelyesekkel még  sokáig várni kell. A legújabb kutatások szerint a növényi olajokat ajánlatos állati zsiradékra kiváltani, mert ezek komplex élettani hatása az egész emésztő rendszerre és sejt szintű energia termelésre nem nélkülözhető!

Gyógyulás, különösen a súlyosan előrehaladott esetekben sajnos nem várható, de a kellő körültekintéssel és önismerettel társult, önfegyelemmel tartott életmóddal kialakítható a tartósan tünetmentes állapot, s aki így él, az valószínűleg jó pár évvel túléli a statisztikai átlagot, .

A kúrát kiegészíti a talp és speciális has masszázs, amire a családtagokat könnyen be lehet, és be is kell tanítani. A masszázst speciális masszázs-olajjal kell végezni. A benne lévő aromás anyagok mint a lélek, mind az energiaháztartás. mind pedig a fizikai test harmóniáját segítik elő.

Cél a terápiában az, hogy minél kevesebb idegen segítséggel, minimális gyógyszerrel, a páciens önismeretét kihasználva öngyógyító programot készítsünk s ennek eredményeképpen a páciens nem másoknak kiszolgáltatva tengődik a kétségek közepette, s éli a bizonytalan kimenetelű terápiákat, hanem önmaga válik saját gyógyítójává.

Nélkülözhetetlenek a gyógynövény teák, amelyeket mindég egyedileg ajánlatos össze állítani a következőkből:

 

     1. Lósóska (Rumex acetosum)

Jelentős 5-10% csersavat, flavonoidokat, polifenolat tartalmaz.

Gyulladáscsökkentő, vérzéscsillapító, nyálkahártya a összehúzó hatása közismert. A normál bélflórát nem károsítja.

  1. Tölgyfakéreg (Quercus robur)

Jelentős 6-11% csersavat tartalmaz, ennek mintegy 70-75%-a gallotannin. Tartalmaz továbbá kvercitint, flavonoidokat, keseranyagokat és gyantát.

Belsőleg erős összehúzó, gyulladáscsökkenő, vérzéscsillapító hatású. A bélflóra normál összetételét nem károsítja, a kórokozó mikroorganizmusokat pusztítja. szaporodásában gátolja.

  1. Pásztortáska (Capsella bursa pastoris

Jelentős mennyiségben tartalmazza . az alábbiakat: betain, kolin, tiramin. acetilkolin, hisztamin, flavonoidok, szapininok, cserző anyagok.

Elsősorban enterális kapilláris vérzés: csillapítására alkalmas. Különlegesen makacs vérzések esetében nyersen is fogyasztható, de csak a szakember javaslata szerint.

 

Amikor a széklet már jó, az előbbi alap tea kiegészülhet a következőkkel, de mindég egyedileg meghatározva:

Citromfű, orbáncfű, cickafark, körömvirág. apró bojtorján, libapimpó, vérontó pimpó, ánizs, kömény, kakukkfű, menta. !

 

Felmerül a kérdés, hogy mit értünk jó széklet alatt?

 

Ami általában reggel felkelés után magától, könnyedén ürül, egyben van, nincs utószékelés (erről beöntéssel meg lehet győződni). A széklet formája elején és végén egyforma, tehát nem elvékonyodó, színe az elfogyasztott táplálékra jellemző,

de nem világos. Nem tartalmaz emésztetlen táplálékot, és más anyagokat, vért, nyákot, bélfoszlányt, parazitákat. Felszíne sem fényes, sem matt, konzisztenciája a felszínen és belül ugyanolyan, szaga nem kellemetlen, inkább a friss tavaszi szántásra emlékeztet (a hasonló mikroorganizmus garnitúra miatt). Nem szükséges a végbél kitörléséhez papír, azaz nem hagy nyomot sem a végbélnyíláson, sem a WC-n, tehát a bélfal állapota is kifogástalan – azaz nincs residuum a végbélben.

 

A materiális terápia része a természetes forrásból származó vitamin, makro rmikroelem és egyéb bioaktív anyagokkal v harmonikus ellátás is.

A materiális terápiához, de részben már az energetikai terápiához tartoznak a különféle fizioterápiás módszerek: pakolások, fürdők, láb- és has melegítések, agyagpakolások a hasra, valamint az egészen speciális hasi manuál terápia, amely részben a vénás, részben a nyirokpangást hivatott megszűntetni. ide tartozik a gerinc manuális medicinája is, valamint a célzott akupresszúra, akupunktúra és moxa terápia is. A talpmasszázs a saját magunkon végzett önmasszázs napi feladatként jelentkezik.

Végezetül, de nem utolsó sorban, sőt talán lehetett volna ezzel kezdeni, szólni kell a mentális terápiáról. Haraggal, gyűlölettel, fel nem dolgozott sérelmekkel, életcél nélkül mindezek csak részeredményeket hoznak.

A mentálhigiéne, a kineziológia, a különféle lelki katarzisok megélése csak szakértő, felelősen gondolkodó gyógyító által vezetve történhet meg.

A lélek békéje nélkül a materiális és energetikai terápia visszaeshet a tüneti terápia szintjére.

Tudomásul kell venni, a colitis gyógyíthatatlan betegség, de igen szigorú életvezetéssel kialakítható a tartós tünetmentes állapot, s ez már hasonlít a gyógyuláshoz.

Béky László

Forras ITT.

unnamed.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://eyes.blog.hu/api/trackback/id/tr6015703036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása