Életmentő tyúkhúsleves recept. A hagyományok szerint.
2020. április 22. írta: Erich

Életmentő tyúkhúsleves recept. A hagyományok szerint.

Tyúkhúsleves recept:

Csirke vagy tyúk aprólék: szárny, farhát, láb, belsőségek.
30 dkg disznócomb vagy tarja apró kockára vágva.(Mégjobb íze lesz.)
só, hogy érezni lehessen, hogy szerelmes a szakácsné.
kb.: 10 szem egészbors
kb.: 20 szem köménymag
1 nagy fej hagyma egészben, keresztben bemetsszve
3 gerezd fokhagyma egészben, keresztben bemetsszve
egy jóujjnyi vastag szelet karalábé a gyökere felől vágva, ha az íze miatt tesszük bele
egy jóujjnyi vastag zeller (a többiből lehet később zellerkrémleves)
2 nagy sárgarépa feldarabolva
1 petrezselyem feldarabolva, ha lehet, zölddel együtt.
és a legnagyobb titok:
egynegyed nem csípős zöldpaprika csumájával együtt. Felséges ízt és illatot adva
leveskölteményünkhöz.
nagyanyámféle kézzel sodrott csigatészta, sajnos ez már csak emlék, de a faluban Géza bácsiéktól
mindig kapok házi cérnametéltet.

Csirkénél a hozzávalókat annyi vízben tesszük fel főni a leges-legkisebb lángon, -hogy a habja kicsi maradjon-, hogy éppen ellepje. Bevallom, én nem szedem le a habját, úgy is lesüllyed a végén az aljára. 1. éves tyúk esetén kb. 2 óra főzés a sós vízben borssal, köménnyel. Az 1. óra után teszem hozzá a többi hozzávalót, hogy szét ne főjenek. 2-4. éves tyúk: a tyúkot 1 evőkanálnyi ecettel kb. 20 percig forralom, majd leöntve róla a vizet, új vízben 1 óra múlva zöldségelhetem. A falubeliektől tanultam ezt és így puha lesz a hús. Annakidején ezt a lehetőséget nem ismertem. 4 éves kakasunkat 5 óráig főztük. A leves mennyei lett, de a hús kemény maradt. Muszáj volt apró kockára vágni. Jó étvágyat hozzá!

Tyúk levágása:

Fújolás abbahagyva, mert lehet, hogy a családod majd ennek a húslevesnek köszönheti az életét!!!

Évekkel ezelőtt Kisfaludy György időfizikus egyik előadásában megkérdezte a kb.: száz fős hallgatóságot, hogy ki vágott már le csirkét, és 4 fő fel is tette a kezét. A mai fiatalságból az én 29 és 27 éves lányaim tudják, hogy a gaz között melyik a sárgarépa és melyik a foltos bürök, tehát nem halnának meg éhen vagy bürökmérgezésben.
Történet: Csak beteg csirkét részesítettem addig eutanáziában, hogy ne szenvedjen, amíg a 1,5 éves lányomnak nem kaptunk nagyanyámtól egy pár élő kisgalambot. Egy édesanya mindenre képes a gyermekéért...
19 évesen, érettségi ajándékként keresztanyám elvitt a bolgár tengerpartra nyaralni és ott ismerkedtem meg egy budapesti lánnyal. Legnagyobb döbbenetemre csak képen látott kiscsirkét, pedig egy gyermeknek nincs is annál nagyobb csoda, amikor a kotló alól kivett tojás csipog a kezében!

Tehát

1. Megkérem nagyanyámat vagy a szomszéd nénit, hogy vágja le. Ha ez a lehetőség kilőve, akkor

2. Felteszek 10 liter vizet forrni. Amikor felforrt, elzárom. Egy lavórral és a kedvenc, kifent(!) csirkevágó késemmel kimegyek a tyúkólhoz. A Vidd hírét az igazaknak című könyvből véve megkérem a tyúkocskáimat, hogy válasszák ki maguk közül az állatot. Ő mindig elémjön és hagyja magát megfogni. Állatorvos édesapámtól tanultam, hogy rálépek az összefogott két szárnyára a tollaknál, a másik lábammal relatíve finoman az összefogott két lábára, é s a Nap felé fordulva, imában megköszönve az életét, hogy gyógyít és táplál minket, a lehető leggyorsabban, általában levágom a tyúk fejét. A nyakánál lefelé tartva a lábainál fogva felfelé, függőlegesbe emelve kivéreztetem (kb.:3-4 perc). Erősen fogom, mert az agykérgi gátlás megszűntével nyolcvan kört szaladna az udvaron. Addig tartom így, amíg mozog. A fejjel együtt a lavórba teszem és beviszem oda, ahol kopasztani fogom. Ráöntöm a forróvizet, közben óvatosan forgatom az állatot a vízben. Gondosan ügyelek, hogy a lábak is víz alá kerüljenek és a tollak is átázzanak. A lábáról lehúzom a sárga, pikkelyes bőrt, a körmökről lehúzom a szarutokot. Teljesen megkopasztom és letokozom. Begyújtom a gáztűzhelyt és a nyakánál és lábánál fogva megpörzsölöm az egész testfelületet, hogy a szőröket is eltávolítsam. A fejet (ja, imádom az agyát) is lekopasztom kb.: a szem és a fül vonaláig. A csőr felett már a tarajból is levágva lemetszem a csőrét. Láthatóvá válik a szemgolyó alja. Kikanyarítom a szemgolyót. (Csuda látvány.) Lemetszem a fület. Megpörzsölöm. Megmosom. Mehet a levesbe.
A tyúk bontása: tiszta vízben egy nagyon éles bontókéssel a körmök felett az ízületet alul-felül bemetszem, a körmöket eltávolítom. A farka (a legfinomabb része a püspökfalatja) tövében felül levő zsírzóját kimetszem. A lábat behajtom. A térdizületnél a mélyedésben metszek, nem a legmagasabb ponton és levágom a lábat. A nyaka bőrét hosszában nagyon óvatosan, vigyázva a nyelőcső és légcső épségére végigmetszem. A bőr továbbtépésével a begyet és a légcsövet teljesen kiszabadítom. A begyet a legaljánál fogva és a légcsövet is a mutatóujjamra tekerve nagy erővel kitépem mindkettőt. Ha ügyes vagyok, a mirigyes gyomor is kiszakad a begy folytatásaként. A jószágot a hátára fektetem. A szegycsont végénél, a lágy rész kezdetén keresztben a bőrön vágást ejtek. Óvatosan átmetszem a hashártyát, vigyázva, hogy a beleket meg ne sértsem. Erre a vágásra merőlegesen, a hashártyát is átvágva továbbmetszek és a végbélnyílást, az azt tartó hártyákat a gerinc felől ujjammal lefejtve, óvatosan körbevágom. A kiszabadult belet a végbélnyílásnál fogva egy fél méterre kihúzom a kutyának, cicának szánt vödörbe. A tyúkzsírt összegyűjtöm. Később ki szoktam lassú tűzön sütni tojásrántottának, pörköltnek. Óvatosan a hasa felől, a hártyákat leválasztva teljesen benyúlok, majd az ujjaimat teljesen bent, elől begörbítve óvatosan kitépem a zsigereket. A tenyerem felől lesz a májacska, alatta a zúza és a lép, ujjaimnál a szivecske. Ezeket a belekről a hártyák lefejtésével eltávolítom. A belek expediálásával a földimennyországba juttatom a kutyát és a cicát. A májacskát a hártyáitól óvatosan megszabadítom, ügyelve az alatta levő zöld színű zacskó, az epehólyag épségére. Az epehólyagot alapjával együtt a májból(!) kimetszem. A zúzáról is begyűjtöm a zsírt. Az átellenben levő dióformájú dudorokat a belek és a mirigyes gyomor kezdetével együtt kikanyarítom. A maradék zúzát egyik egyenlítőjénél bemetszem a belső, zúzatartalmat tartó hártya épségbenhagyásával. A zúzát szétnyitom. A zúzatartalmat az azt tartó hártyával együtt eltávolítom. (Én mindig megcsodálom a benne levő kavicsocskákat és egyebeket. Hogy milyen ötletes és csodálatos a természet...) A szívről levágom a tetején levő ereket és a pitvart. A jószágot tovább bonthatjuk, ha akarjuk. A combok: a combtő és a has közötti bőrt bemetsszük. Körbevágjuk, amíg el nem érjük a combot a törzzsel összekötő husikát. Ezeket kétoldalról az ízületig bevágjuk és leválasztjuk a combokat az ízület átvágásával. A szárnytő-ízületet körbemetsszük, így megvan a szárnyacskánk is. Ügyesen a testüregbe bekukkolva a bordák ízesülésének átvágásával eljutunk a kulcscsontig és leválasztjuk a mellről a farhátat. Gondosan megmossuk a husikát.(Roppant kellemes felfedezni egy-egy tojás vagy tojáskezdemény segítségével, hogyan alakul ki a tyúktojás. Én a levesbe teszem.)

husleves80001.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://eyes.blog.hu/api/trackback/id/tr8815633120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása