A Baltimore-i Nemzeti Egészségügyi Intézet által 2010-ben végzett tanulmány eredménye.
(Ezt azóta 2012-ben le is vették az oldalról...azóta nem adtak ki újabb listát.....)
Az élelmiszerek antioxidáns (=szabadgyök megköto) hatását ún. ORAC értékkel fejezték ki 100 g élelmiszerre vonatkozóan.
A lista érdekessége, hogy az elso 20-ban több általunk is rendszeresen használt fuszernövény került be.
Vagyis érdemes fuszerezni (mértékkel).
Fontos tudni, hogy a vizsgálati értékek csak a közzétett formában (szárított, nyers, stb.) helytállók.
Jó hír, hogy az elso 20 élelmiszer több, mint fele könnyen beszerezheto, a többiért nyújtózkodni kell...
Érdekesség még, hogy számos élelmiszer aszalt (szárított) formában magasabb értéket ért el, mint friss (nyers) formájában.
Összeesküvés-elméleteseknek a listát fordítva érdemes értelmezni :)
(érdekes, hogy egyetlen húsfajta sincs az elso 100-ban!)
Top 100 Antioxidáns ()) élelmiszer (2010):
Baltimore-i Nemzeti Egészségügyi Intézet kutatása
ORAC = Szabadgyök Elnyelo Kapacitás ORAC érték
Sorszám Megnevezés /100 g élelmiszer
1. szegfuszeg (orölt) 314,446
2. szömörce korpa 312,400
3. fahéj (orölt) 267,536
4. cirokkorpa (nyers) 240,000
5. oregánó (szárított) 200,129
6. kurkuma (orölt) 159,277
7. acai bogyó (fagyasztva szárított) 102,700
8. fekete cirokkorpa 100,800
9. szömörcemag (nyers) 86,800
10. kakaópor (tiszta) 80,933
11. köménymag 76,800
12. maqui bogyó (por) 75,000
13. petrezselyem (szárított) 74,349
14. vörös cirokkorpa 71,000
15. bazsalikom (szárított) 67,553
16. csokoládé (sütésre használt, nem édesített) 49,926
17. currypor 48,504
18. cirokmag (magas tannin) 45,400
19. holland kakaópor 40,200
20. maqui bogyó ital 40,000
21. zsálya 32,004
22. sárga mustármag 29,257
23. gyömbér (orölt) 28,811
24. fekete bors 27,618
25. kakukkfu (nyers) 27,426
26. majoránna (nyers) 27,297
27. goji bogyó 25,300
28. rizskorpa, nyers 24,287
29. csilipor 23,636
30. fekete cirokmag 21,900
31. étcsokoládé 20,823
32. len héj 19,600 (lenkorpa)
33. félédes csokoládé 18,053
34. hikori dió (pekándió) 17,940
35. paprika (nyers) 17,919
36. berkenye (nyers) 16,062
37. tárkony (nyers) 15,542
38. gyömbérgyökér (nyers) 14,840
39. bodza (nyers) 14,697
40. vörös cirokmag 14,000
41. mentalevél (nyers) 13,978
42. oregánó (nyers) 13,978
43. dió 13,541
44. mogyoró 9,645
45. tozegáfonya (nyers) 9,584
46. körte (aszalt) 9,496
47. borsikafu (nyers) 9,465
48. articsóka 9,416
49. vesebab (vörös) 8,459
50. rózsaszín bab 8,320
51. fekete bab 8,040
52. pisztacia 7,983
53. ribizkék (ribizlik) 7,960
54. pinto bab 7,779
55. szilva 7,581
56. tejcsokoládé 7,528
57. lencse 7,282
58. agave (aszalt) 7,274
59. alma (aszalt) 6,681
60. fokhagymapor 6,665
61. fekete áfonya 6,552
62. aszalt szilva 6,552
63. cirokkorpa (fehér) 6,400
64. mézfu levél 5,997
65. szójabab 5,764
66. vöröshagyma por 5,735
67. szeder 5,347
68. fokhagyma (nyers) 5,346
69. koriander levél 5,141
70. cabernet sauvignon vörösbor 5,034
71. málna 4,882
72. bazsalikom (nyers) 4,805
73. mandula 4,454
74. kapor gyom 4,392
75. tehénborsó 4,343
76. alma (red delicious) 4,275
77. oszibarack (aszalt) 4,222
78. mazsola (fehér) 4,188
79. zöldalma (granny smith) 3,898
80. datolya 3,895
81. vörösbor 3,873
82. eper 3,577
83. mogyoróvaj (finomított) 3,432
84. vörös ribizli 3,387
85. füge 3,383
86. cserenynye 3,365
87. egres 3,277
88. sárgabarack (aszalt) 3,234
89. mogyorók 3,166
90. lilakáposzta 3,145
91. brokkoli 3,083
92. alma 3,082
93. mazsola 3,037
94. körte 2,941
95. agave 2,938
96. fekete áfonyalé 2,906
97. cardamom 2,764
98. guava 2,550
99. salátafélék (vörös leveluek) 2,380
100. rókaszolo lé (Othello, Noah, stb.) 2,377
Top 100 High ORAC Value Antioxidant Foods
List and Charts of Top 100 Antioxidant ORAC Value Foods to eat and be healthy!
MODERNSURVIVALBLOG.COM