AZ élet-éltető OLAJOK
2019. december 16. írta: Erich

AZ élet-éltető OLAJOK

AZ élet-éltető OLAJOK

Somlósi Lajos előadása alapján készült jegyzet

A telített zsírsavak és a nehézfémek a lassú pusztulás és az élő-halott lét két testvérpárja.

Dr. Patricia Kayne amerikai orvos kutatásaival igazolta, hogy az autizmus, a tanulási nehézségek illetve az arra való képtelenség,
a hiperaktivitás, az epilepszia gyógyítható az étrend emberre szabásával.

Az emberi agy fő anyagi hordozója a mielin, ami 60%-ban zsírsav-észterekből áll. A higany például kiválóan oldódik a lipidekben
(a zsírok észtereiben).

...

 Az életet fenntartó telítetlen zsírsavak rezgésállapotának rezgésszáma, ill. rezgésállapota magas, míg a telített zsírsavaké alacsony.

Minél hosszabbak a szénhidrát-láncok, annál telítettebb egy zsír.

A higany, az alumínium, az ólom stb., a zsírsavak legmagasabb hullámhosszára kötődnek, így azt megbénítják. Ez az életerő, az életkedv és az életöröm látványos csökkenésében válik láthatóvá. A higanymérgezett ember belül merevvé válik testileg-lelkileg és gondolkodásában, a szellemi ébredés lehetősége távolra tolódik.

A nehézfémek a telített zsírsavak legmagasabb periódusszámot elérő hullámhosszára kötődnek és megkezdik a pusztítást.
Az agy legfontosabb táplálékai a telítetlen zsírsavak és a magas minőségű cukor, (pl. ami a sárgabarackban található). Ezek magas rezgésállapotát nem érik el a nehézfémek így nem is tudnak megkötődni, illetve lerakódni.

A sejtfal foszforoszsírsav-észterei szintén tartalmaznak életfontosságú zsírsavakat. A koleszterol a sejtfal stabilizációjához szükséges anyaglényeg.

A vérben levő zsírsavak szintjét csökkenti az orvoslás 30-40 éve orvosságokkal - ez teljes agyrém, a beteg halálát okozza előbb-utóbb.

A vérben bármennyi zsírsav is lehet, míg a sejteknél ezzel egyidőben hiány mutatkozik. A nehézfémek a sejtfal lipidjeit károsítják. Az állati zsiradék, az ipari tejtermékek és olajok, margarinok magas telített zsírsav tartalmúak, bemerevítik a sejtfalat, míg az életfontosságú telítetlen
zsírsavak éltetik és rugalmassá teszik a sejtfalat.

A szervezet számára nélkülözhetetlenek a telítetlen zsírsavak, ezen belül is a gamma-linolénsav, ami elég ritka a természetben, csak néhány növényben van elegendő mennyiségben, mint pl. a borágófű, ligetszépe, kender, mák, fűzlevél, tengeri algák, kék alga stb. Az emberi szervezet is képes előállítani a növényi olajok cisz-linolénsavaiból, de a ma emberének étrendje ezt gyakorlatilag meggátolja. (Az állati zsiradékban, koleszterinben, cukorban, alkoholban, cinkhiányban stb. bővelkedő étkeivel.
Továbbá a sugárzások, rákkeltő anyagok, az általános stressz, vírusok és a cortisunok tömege is gátolja.)

Az iparilag előállított étkezési olajok esetében a hidrogénezés folyamata során az esszenciális telítetlen zsírsavak telített zsírsavakká alakulnak, amely kiválóan összeáll a szervezet koleszterinjével, oldhatatlan vérsárt képezve, amely az érfalakra rakódik.

Az olajipar hősajtolása és oldóanyagai még további hihetetlen káros transzlinoleikus savakat hoznak létre. Maga a 160oC feletti hevítés elég ahhoz, hogy a növényi olajok természetüket elveszítsék.

Ha táplálékunk híján van életfontosságú telítetlen zsírsavaknak, akkor károsul illetve megszűnik a sejtek közti megértés, ugyanígy a nehézfémekkel terhelt zsírsavak jelenlétében is. Ezért a világ legveszélyesebb étkezési módja az amerikai étkezde (margarin, állati zsírok, olajban sütött krumplijaival, fánkjaival, csipszeivel…)

Ezért divat ma az Omega 3 és 6.

De nem az a megoldás, hogy a döglött és telített zsírsavakat javítgatjuk Omega 3 és 6-al, illetve ezt esszük melléjük.

A telített zsírsavak kikeményítésével, kenhetővé tételével készülnek a transz-zsírsavak (hidrogénezéssel), amelyek végleg felborítják a sejtek életét. A transzzsírokhoz adott és nagy betűkkel feliratozott omega 3 és 6 (linoleic) zsírsavak nem oldják meg a problémát, mert a transzzsírsavak akkor is meggátolják az arachidonsavak szintézisét, ha fölös linolenin savak állnak rendelkezésre. Így csökken a véráram és nő a vérsár és a véralvadék mennyisége, ami akár hirtelen halált is okozhat.

Vagyis az enyhén egészségtelen zsírfajtákat, a vajat, a kacsazsírt, a mangalicazsírt felcseréltük halálosakra, mint a margarinok és a hidrogénezett olajok.

Ezek elektromos töltete illetve rezgésállapota alacsony, és a vérbe kerülve ezeket az érfal visszalöki, mivel nem ismeri fel, ezért ott helyben fognak lerakódni.

Mit tehetünk azon túl, hogy kerüljük ezeket?

Étkezésünkben kiegyenlítjük az Omega 3 és 6 arányát.

Nincs emberhez méltó agyműködés zsírsavak nélkül. Nagyon sok, a mai emberek tömegeit megszédítő étkezési mód hangsúlyozza a fehérjék jelentőségét, figyelmen kívül hagyva az olajokat.

A nehézfémektől mérgezett ember tisztításában az olajok a legfontosabb elemek.

Dr. Yehuda 4 rész Omega 6-ot és 1 rész Omega 3-at javasol. Kutatásait számos kísérlet igazolta. (pl. 4 rész tiszta napraforgóolaj és 1 rész lenolaj) A len- és kenderolaj tartalmaz csak megfelelő mennyiségű Omega 3-at.

Sokan úgy gondolják (még a tudományosnak mondott elmék között is), hogy az olívaolaj az összes létfontosságú zsírsavat tartalmazza. Aki „csak” olívaolajat fogyaszt, az nem sokat tesz az agyműködése érdekében.

A leginkább mérgezett embernek a gluténtartalmú gabonáktól is meg kell válni egy időre. Van aki azt mondja, inkább meghal, mint hogy ne egyen kenyeret. Van aki azt mondja, lássuk, próbáljuk meg - és az eredmény gyakorta látványos.

A hosszú molekulaláncolatú zsírsavak gyilkosak lehetnek a nehézfémekkel mérgezettek számára (még bio kivitelben is), mint földimogyoróolaj és -krém, mustár, repceolaj, pálma- és kókuszolaj és -vaj, stb.

A legnagyobb tisztító erővel rendelkező, és az agyat tápláló keverékolajok:

Olíva–szezám–tökmag–len

Olíva–kender–tökmag–len

Olíva–mák–tökmag–len

Oliva–kender–mák–mandula

Napraforgó–len–mák–tökmag

A magyarság „csodaolajai”, a kender-, mák-, napraforgó-, lenolaj, vissza kell kerüljenek az étkezésünkbe.

 

 

Avokádóolaj

Az avokádó gyümölcshúsának olaja, mely a „persea gratissima” lecitinje mellett A-,B-,C-,D-,E-,H-,K- és PP-vitaminokat hordoz. Az azték kozmetika, szépség és egészség olaja volt. A bőrsejtek újraépítésének segítségével hidratálja, lágyítja, felújítja, erősíti a bőrt és visszaadja annak rugalmasságát, valamint az arcbőrt ragyogóvá teszi, védi a napfény és az éles szelek ellenében. Minden ráncosodást kisimít. A hajápolás, főleg a száraz bőr mestere, megerősíti a fejbőrt és a hajhagymákat. Könnyedén a hajba és a fejbőrbe masszírozva, egy vastag törülközőbe csavarva egész éjjelre hagyjuk hatni. Reggel lágy samponnal mossuk le.

Borágófűolaj

Erőteljesebb a hatása a keringési zavaroknál (koleszterin stb.), mint a ligetszépeolajnak (jóval magasabb is a gamma-linolénsav-tartalma, aminek igen messze megy a vége, pl. a prosztaglandin, prosztatahormon segítésében.

Amit Von Euler svéd kutató azonosított be először, és azt hitte, a prosztata termeli, ezért lett ez a neve. Ez azonban tévedésnek bizonyult, mert a „prosztatahormon” esetében egy mindenütt jelenlevő varázslatos váladékról, vagy hormonról van szó. Ez kontrollálja a sejtek tevékenységét, így az összes szervét is (egyik karmestere a szervezetnek).

A borágó olaja sokat segít a trombózis megelőzésében, illetve az abból való felgyógyulásban, a hormonális káoszból való kilábalásban, az immunrendszer helyreállításában és erősítésében, az alkoholizmusból való kilábalásban, a hajhullásnál, a cukorbetegség esetén, a hiperaktív gyermek csitításánál, az impotencia, csontritkulás, meszesedés, szív és érrendszeri betegségek esetén.
20%-nyi gamma-linolén olajával, amely A-,D-,E- és K-vitamint is tartalmaz, a fáradt, ráncos, száraz, életerejét és szépségét veszített bőr újraélesztője, mely visszaadja annak rugalmasságát és életerejét.

Búzacsíraolaj

Elég drága, sűrű, sárga olaj (15 tonna búza kell egy liter olajhoz).
Napi használata így a konyhában lehetetlen, de salátaolajat keverhetünk 30%nyi búzacsíraolaj hozzáadásával. Így hozzájutunk kivételes A-,D-,E- és K-vitaminjaihoz. E- és K-vitaminja frigiditás, sterilitás, meddőség esetén nagy segítség. Amit a búzacsíra olaja tud, az mind ott van a csíráztatott búzában, ráadásul fillérekért.

Dióolaj

Gazdag telítetlen zsírsavakban, így oldja a koleszterint és gyógyítja az érdaganatokat. Salátaolajhoz keverve rendszeresen fogyaszthatjuk, vagy időnként dióolaj-kúrákat végezhetünk érrendszeri, keringési és szívpanaszok megelőzésére. Védi az idegrendszert és táplálja az agysejteket, segíti az emésztést és tisztító ereje van. Oldja a vesekövet, a koleszterolt, a szorulást, a cukorbetegséget és kiűzi a bélférgeket.

Földimogyoró-olaj

Dél-Amerikából származik, a földrész gyarmatosítása óta ismert. Hidegen préselt olaja nyugtatja az emésztőrendszert, segít a gyomor- és a bélfekély visszahúzódásában. Magas A- és E-vitamin-tartalma könnyen felszívódó kötésekben van, így segít a meddőség gyógyítására. Külsőleg gyógyítja az égési sebeket.

Hangyaolaj

Széles szájú üveg aljára mézet teszünk. Nyakával lefelé egy hangyaboly oldalára támasztjuk úgy, hogy a szája szabadon maradjon. Pár nap alatt az üveg jól megtelik hangyával és hangyatojással, ekkor az üveget felöntjük hidegen sajtolt, szűz szezám-,olíva- vagy napraforgóolajjal.

Minimum 15 napig napoztatjuk (jól lezárva), ezután átszűrjük és a hangya-, hangyatojás- és hangyaboly-törmeléket összemorzsoljuk és visszatöltjük az olajhoz. Néhány nap napoztatás után újra leszűrjük, és kész a hangyaolaj.
Nyak- és hátfájások gyógyítója, minden ízületi és reumás fájás feloldója.
Fickós olajként hígítani kell az egyéni tűrőképesség határára (szintjére).
Olaj helyett pálinkával is készíthető, így fickós itókává válik.

Jojobaolaj

Arizona és Mexikó sivatagjainak túlélő bokornövénye, gyökerét akár 30 m mélységbe eresztve megköti a futóhomokot, és a csapadék nélküli szárazságot is akár 12-18 hónapig bírja. Mintegy 30 éve fedeztük fel újra a jojoba magjából préselt olajat, az amerikai őslakosság egyik csodaolaját.
A szépségápolásban a bőrfelületen elsőrendű öregedésgátló, sőt a töredezett, száraz hajnak is visszaadja az életerejét, a zsíros haj
egészségét pedig a szébumtermelés kiegyensúlyozásával teremti újjá. Minden éjszakára és nappalra szánt szépségipari kencét éjjel-nappal felülmúl. Fürdés utáni vagy bőrolajként az egész szervezetre jótékony hatással bír.
Napolajként ötödik fokozatú védelmet nyújt, miközben a bőrt fiatalítja és rugalmassá teszi.

Kajsziolaj

A kajszibarack magjának hidegen préselt olaja. A hun népek egyik ősi szépség-és egészségolaja. A hunzáknál a mai napig megkérdőjelezhetetlen mint gyógyító étek-és szépségolaj.
Linolénsavak és A-vitamin adják a gazdagságát. Táplálva, hidratálva, lágyítva és rugalmassá téve visszaadja a bőr életerejét és szépségét.
Így ne tétovázzunk reggeli és esti kenetként a kozmetikai ipar által ajánlott végtelen mennyiségű kence helyett újra felfedezni magunknak.
Talán a legkiválóbban felszívódó olaj, amely a legmélyebb rétegekig gyógyítja, gondozza és megfiatalítja a bőrt. Napolajként is kiváló, ha az
adott napsugárzás erejéhez mérten ésszerű időt töltünk a napon.
Látványos idegcsillapító, így az álmatlanságot is oldja. Ösztökéli és egyensúlyban tartja a pajzsmirigy és az egész mirigyrendszerhormontermelését.

Kukoricacsíra-olaj

Nagyon érzékeny olaj, semmi körülmények között ne hevítsük, ne használjuk sütésre. Koleszterolcsökkentő, idegrendszer-erősítő, leginkább Jin potenciájú olaj, így gyakori használata nem ajánlott. Betegek kerüljék, szembetegeknek tilos. Sokat segíthet az ekcémákon, a gyermekkori bőrbetegségeken, az érelmeszesedésen és az idegbetegségeken.

Lenolaj

Sok nyugati országban gyakorlatilag be van tiltva, mint élelmiszer, az ipar javára. A leggazdagabb linolénsavban (65–68%), szabályozza a hormon-és a mirigyrendszert és erősíti az immunrendszert. Segítaz érelmeszesedésnél, gyulladásos betegségek kezelésénél (ízületi
gyulladások, gennyes sebek stb.), cukorbetegségnél, csontritkulásnál, a májbetegségeknél és tisztításnál, a bőrbetegségeknél(a pikkelysömörnél is) és gyomorfekélynél. Csökkenti a gyomorsav romboló hatását. Méh-és rovarcsípések kezelésére alkalmas.
Hátránya, hogy gyorsan avasodik.

Ligetszépeolaj

Az észak-amerikai őslakosság szépség- és egészségolaja volt.
Ma akár a vasutak, utak mentén és a homokon is megnő. Nagyon gazdag linolén-(70%), gamma-linolénsavakban és A-,D-,E- és K-vitaminokban.

A linolénsav a szervezetben rengeteg átalakítást végez, illetve indít el, mint a gamma-linolénsavakét és a prosztatahormonét (ezek például a női ciklusok felügyelői). A sejtépítésnél visszaadja a sejtfalak rugalmasságát és életerejét, ezért elsőrangú regeneráló, megújító hatású a bőrfelületen és az egész szervezet számára.

A női ciklusok legjobb segítője. Szedésével megszűnik a női virágzás ideje alatti ingerültség, fejfájás, idegesség és depresszió.

Gátolja a korai öregedést, a bőr elöregedését is. Két hónapos szedés és kenés után már látványos a bőr megfiatalodása. Kiegyensúlyozza a hormonok termelését. Erősíti az immunrendszert. Lebontja a koleszterint. Gátolja a hajhullást, visszaadja a hajzat, a körmök és a bőr szépségét. Szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére és gyógyítására alkalmazható, továbbá a bőrbetegségek gyógyítására.

Liliomolaj

Fehér liliom szirmokat áztatunk lehetőleg szerves gazdaságból származó,
nagyon jó minőségű, hidegen préselt napraforgó olajba, de más jól
felszívódó olaj is megfelel. A macerátumot napra tesszük, és egy
holdhónapon át áztatjuk, újholdtól számolva.

Kiváló tápláló és regeneráló olaja az arcbőrnek és az igénybevett kéznek.
Látványosan segíti a sebek és sebhelyek gyógyulását.


Mandulaolaj

Nagyon kis mennyiségű telített zsírsavat tartalmaz, innen ered tudományának
java. Mellékhatások nélküli béltisztító és mindezt lágyan teszi.

Az emésztőrendszer minden gyulladását gyógyítja, feloldja a legádázabb
szorulásokat is, miközben a parazitákat kitessékeli.

Oldja a vesekövet. Kiüríti a torok és tüdőcsövek (bronchitiszt) slejmjét.
Felszabadítja a túlterhelt májat. Meddőség és impotencia megoldásában
is segít (E-vitaminjával). Külsőleg és belsőleg nagyon hatásos minden
bőrbetegségnél. Masszázsolajként is kiváló hordozó, erősíti, lágyítja és
bársonyossá teszi a bőrt.

A test és az arcbőr hivatott segítője.
Babaolajként kevés ligetszépe-olajat adunk hozzá.
Egyetlen, amit számlájára tudunk írni, az az ára.

Mákolaj

Igen értékes olaj, de nem bírja a
hevítést, így csak hidegen használjuk!

Kettős és hármas kötésű telítetlen
zsírsavakban gazdag (mint a jó napraforgó
olaj). Minden érrendszeri és keringési
probléma legjobb gyógyszere (rugalmassá
teszi az érfalakat és feloldja a
koleszterin sarát, a lerakódásokat).
A rákbetegség kezelésénél is jó
segédeszköz, és a szívbetegeken is sokat
segíthet. A csontritkulás csodaszere
volt a népi gyógyászatban. A háborgó elme
megnyugtatásának mestere.


Napraforgóolaj

Javasolt a koleszterinszint beállításához, izomláz, depresszió,
ásványianyag-hiány, és idegi fáradtság esetén, valamint a memória
kihagyásainál. 62%-os linolénsav-tartalmával szabályozza a mirigyek
működését, erősíti és védi az idegrendszert (vigyázat az ipari termesztésű
és melegen sajtolt, hidrogénezett olajjal, mert az méreg a szervezet
számára!). Lágyítja az érfalakat és a bőrt.

E-vitamin-tartalmának köszönhetően meddőség, frigiditás és a férfiasság
lagymatagsága esetén is áldásos a hatása. Beállítja a koleszterinszintet
és sokat segít a zsírok oldásában, így a cukorbetegeknek, valamint a
súlyfelesleggel és súlyhiánnyal küszködőknek.


Olívaolaj

Az emberi szervezet számára a
leggyorsabban, illetve legkönnyebben
emészthető olaj vagy zsiradék, így
rendszeresen fogyaszthatjuk. Azon kevés
olajok közé tartozik, amelyet még a
tömegkereskedelemben is megtalálunk
szűz olajként (de azért vigyázni, mert
csalókák a címkék feliratai!).

OLIVE VIERGE EXTRA; ennek a savassága
kevesebb, mint 0,5%.

A finomított és extra-fin olívaolajé 1,5–3%.

Rendszeres fogyasztása mellett a zsír
nem tud lerakódni a szervezetben. 7%nyi
linolsav, 0,5%-nyi linolénsav és 10%
polmitinsav-tartalma mellett A-,D-,E-
és K-vitamint tartalmaz, így könnyen
emészthető és véd az érelmeszesedés és
az érfalak megkeményedése ellen. Kiváló
enyhítő és oldószer a máj-, vese- és
epeproblémáknál. Váltogatva a dió- és napraforgóolajjal a cukorbetegeken is
sokat segít, mert nem engedi lerakódni a zsírokat.

Orgonaolaj

Orgonavirágot áztatunk kedvünkre való könnyen felszívódó olajba (olíva,
mandula, mák, szezám).
Az egyik legjobb masszázsolaj, ellazítja és hajlékonnyá teszi az izmokat.
Ha olajába néhány cseppet elixírjéből is teszünk, akkor sokkal hatékonyabb.
Felszabadítja a párkapcsolatokban szerencsétlenül járt szeretetet.
Fellebbenti a lét és nemlét, az élet és a halál közti fátylat (ezért
nem viselik sokan el az orgona illatát sem). Helyreállítja a test és az
étertest harmóniáját.
A föld elemmel és a Földanyával való viszonyunk minőségét felébreszti és
harmonizálja.
Lila virágának éteri minősége az olajba olvadva harmonizálja az összes csakrát.
A Neptunusz lilája rejtezik mögötte, ami felold minden bezáródást,
betokozódást és tehetetlenséget.


Orbáncfűolaj

Nagyanyáink vörös olaja (csodaolaja).
Szent János nap körüli időben szedjük a virágot és olívaolajjal feltöltjük.
Egy holdhónapig áztatjuk. Az orbáncfű virága tömjén illatú, amely a
Teremtőnek, a Teremtő meghívásához és tiszteletéhez fenntartott illatanyag.
Ha olajába néhány cseppet elixírjéből is teszünk, akkor sokkal hatékonyabb.
Hőn segít a félelemtől való megszabadulásban, a gyermekek ágybavizelésénél,
az álmatlanságban. Sokkot kapott és testbe zárt érzelmek önmérgezése miatt.
Felejteni vágyó alkoholistának. A szerelmi élet kiegyensúlyozásában.
Segíti a lélek fényét, hogy a testet betölthesse, ébreszti a személyiség
belső erejét és gyógyítja a bőrbetegségek javát.


Pálmazsír

Konkrét olaja nem folyékony
szobahőmérsékleten. Emiatt
nagyon kellemes a fogyasztása,
mert a vajra emlékeztet, de
nagyon nagy mennyiségű kötött
zsírsavat, vagyis oldhatatlan
zsírokat tartalmaz, így
lerakódik a szervezetben.
Nem a mi éghajlatunk alatt
élőknek való, nem adaptálódik a
felépítésünkhöz. 51%-a kötött
zsírsav (a többi olajé 8-15%
között mozog, a vaj 36%, a
legdrágább és legértékesebb
olajokban csak nyomokban fordul
elő).

Pórsáfrányolaj (sáfrányos szeklice)

Hosszú időn át festőanyagként használták, illetve kozmetikai színező-és
gyógyanyagaiért termesztették. Mára szinte feledésbe merült, pedig magasabb
a linoleikus savtartalma, mint a napraforgóénak, E-vitamin-tartalom
mellett. Olaja pedig üdvös megoldás a fogyókúrázók, szívbetegek, reumások,
májbetegek számára, valamint érelmeszesedésnél, ízületi betegségeknél,
krónikus szorulásnál és koleszterinlerakódásnál.


Repceolaj

Csak nagyon alacsony hőmérsékleten kezd sűrűsödni. Magas linolénsav
tartalma miatt (56%) nagyon érzékeny bármilyen hevítésre. Gyógyítja a máj
és az emésztőrendszer betegségeit. Hidegen préselt olaja ma már forgalomban
van, így magas linolénsav-tartalma segítségünkre lehet, védi az érfalakat
és trombózisgátló. Ugyanez a magas linolénsav-tartalom nagyon érzékennyé
teszi, így alkalmatlan a sütésre, főzésre. A leginkább jang olaj,
földrészünknek ez felelne meg leginkább, sajnos gyakorlatilag már csak
hibrid repceültetvények vannak.


Ricinusolaj

Nálunk egyéves dísznövény, ill. termő
humusz gyógyítására alkalmas növény, a
meleg éghajlaton 10 m magasra nő, 50cm
átmérőjű szárvastagsággal. Magjának
olajcseppjeivel a szemeket már az
ókorban gyógyították és ragyogóvá tették.

Olajának 90%-a a sajátja: ricinolén).
Közismert hashajtó és béltisztító
ill. immunrendszererősítő hatásán
túl a kevéssé ismert hatásterületei,
mint a vakbélgyulladás, a fülfájások,
fülzúgás, fülcsengés, ízületi
fájdalmak, álmatlanság, szénanátha,
gyomorfekély, gyomorégés és az
emésztőrendszer gyulladásos betegségei,
valamint a szemölcsök kezelése.
A szépségápolásban nélkülözhetetlen
(Kleopátra hagyatékában is ismert
már). Erősíti a körmöket, növeszti
a szemöldököt és a hajat (jól a
fejbőrbe dörzsölve meleg törölközővel
minimum 1 órára, de jobb, ha egész
éjszakára bekötjük a fejet).
Helyrehozza a megtépázott és satnya
hajat. Segít a kéz barna foltjainak
feloldásában. Kiváló lemosó a szem és
az arcszínezékekhez.


Rózsafaolaj

Az Andok vadrózsája termésének magja adja a kivételesen gazdag olaját.
40% linolénsav, 36% alfa-linolénsav és 15% oleiksav, magas C-vitamin
tartalom mellett. Mindegyik nélkülözhetetlen a sejtek megújulásához, új
életre keltéséhez. A retinol és az A-vitamin párosa pedig egy áthatóan
aktív A-vitamint ad, amely látványosan gyógyítja a bőr sebzettségét.
Nagyon mélyre hatol a bőrrétegben, tápanyagaival teljesen felújítva azt.
Mindenféle sebek, égési sebek, műtéti beavatkozás helyeinek, bőrallergiák,
bőrbetegségek és a bőr korai elöregedésének gyógyíre. A kobaltágyúval
(sugárkezelésekkel) tönkretett bőr újjáélesztője. Vitaminjai az “F” jelzés
alatt tömörülnek (a ma divatos Omega3 és Omega6), amelyek az immunrendszer,
a szövetek és a sejtfalak megújulásához nélkülözhetetlenek.
Legnagyobb tudománya ennek az Isteni alkímiának, hogy beállítja a
vérnyomást, csitítja és nyugtatja a szimpatikus idegrendszert (stesszoldó)
valamint beállítja a női virágzást. Segít az érelmeszesedés megelőzésében,
szabályozza a máj és a hasnyálmirigy működését.
A jelenleg ismert legjobb gyógyító a bőrbetegségek, szív és érbetegségek
esetén és a mirigyrendszer idegeinek megnyugtatásához.
Külső-belső használata felújítja a bőr szöveteit, még a régi sebhelyeket
is, így keverjük szépség és egészség olajainkba.


Szezámolaj

A szezámolaj rendszeres fogyasztása
(de azért váltogatva más olajakkal)
kiváló védelmet nyújt a szívnek és az
érrendszernek az ideg és agysejteknek.
Egyúttal a bőrt is védi külső
behatásoktól. Nagyon lassan avasodik
meg, így talán a legjobb a konyhai
használatra. Az összedarált, őrölt
szezámmag adja a „tahin”-t. A teljes
értékű tahin szürke, a hántolt mag
olaja világos, majdnem fehér, a kettő
keverékéből nagyon egészséges eledelt
készíthetünk.
A repceolajjal együtt a leginkább jang
olaj. E-vitamin-tatalma miatt antioxidáns
hatása is jelentős. A barna szezámolaj apirított szezám olaja, ez salátákhoz a
legmegfelelőbb.


Tojásolaj

A sütőben elszenesített tojássárgájából kifolydogáló olaj.
Minimum 5-6 tojás sárgáját palacsintasütőben, vagy hőálló üvegtálban
addig sütjük, amíg el nem szenesednek (el nem feketednek), közben látjuk
a tojásolajat kiválni.
Ezt üvegekbe öntjük, fél kávéskanálnyi 2 alkalommal naponta segíti az egész
szervezetet, gyógyítja a beteg vagy gyenge szívet és a lagymatag férfiút.


Tökmagolaj

Ez az emésztőrendszert leginkább könnyítő, segítő olaj. Segíti a szívet,
az izmokat és a férfierőt, valamint erősíti az idegeket. Az emésztés és
a prosztataműködés rendellenességeinek a gyógyíre. A tökmagolaj-kúra a
fogak degenerálódását is megállítja. Áldott és szoptatós anyukáknak is
nagy segítség, ásványianyag-pótláshoz és az emésztőrendszer segítésében.
Nyers ételeinkhez, salátákhoz fogyasztva visszanyeri becsületét ez az olaj,
felesben keverve napraforgó, olíva, vagy kukoricacsíra olajával.

Bélférgek esetén 21 napos kúra javasolt, reggel 1 kanálnyi olaj
bevételével. Szükség esetén a kúrát újra kezdjük. Rendszeres
használata, illetve kúraként való alkalmazása sokat segít a fogak
állapotán, prosztatabetegségnél, általános fáradtság esetén, magas
koleszterinszintnél, szívbetegségeknél, az emésztőrendszer, az idegrendszer
és az izomzat rendellenességeinél 21 napos kúra javallott, este és reggel
1 kanálnyi olaj.

Az avas olaj tudománya, erényei

Amikor a megavasodott olajunkat eldobjuk, akkor egy kivételes erényekkel
rendelkező gyógyírt dobunk el.

Az avas olaj igen nagy mennyiségű oxigént és negatív iont képes megkötni.
Egyre jobb lesz, ha nem zárjuk le az üveget egészen addig, amíg zselés
formát nem ölt; ekkor lesz a gyógyerejének teljében (optimumán).

A régiségben tudatosan készítettünk a napsugár és a levegő erejére bízva
különböző olajkencéket.

Naponta 2-4-szer használva az olajkenetet látványos az eredmény izom és
ínhúzódásoknál, köszvénynél, izomláznál, ín és idegbecsípődéseknél (az
esetek 70–80%-ban).

Napi 2-3 kenet nagy segítség visszér és aranyér esetén, de csak 2-3 hét,
1 hónap után hoz gyógyulást. Közben a bőr olyan finom lesz, mint a babáé.
Kisimítja a ráncokat, nagyban csökkenti a szövetek elhalását (hámlás, pörk).

Az izomsorvadást gátolja az időlegesen mozgásképtelen betegeknél.

Többnyire fájdalmak ellenében és bőrbetegségeknél is hatásos (pikkelysömör,
pattanások, zsírtüszőgyulladás, ekcéma, viszketegség, sőt még lepra esetén is).

Használata előtt mindig mossuk le a bőrt 37-40 oC-os lágy vízzel, sőt,
finoman dörzsöljük át fürdőkesztyűvel, vagy igazi szivaccsal, szappan
nélkül! (A langyos víz eltávolítja az elhalt hámréteget és kinyitja a
pórusokat.)

Az avas olaj illatát kellemessé tehetjük némi levendula-illóolaj
hozzáadásával.

Belső használata: egy pohárnyi vízbe egy csepp olajat teszünk és emulzióvá
verjük egy habverővel vagy villával. Ezután egy fél órát állni hagyjuk,
hogy minden vízmolekula magához vegye (impregnálja) az oxigén hordozta
információt (memóriát, emlékeztetést, emlékeztetőt). Utána megisszuk. Első
ízben lehetséges, hogy a szervezet szennyezettségétől függően gyorsan
ürít. Ahogy a szervezetünk már képes befogadni az egy cseppes keveréket,
két, majd három, illetve több cseppig emeljük az adagot, figyelve és
megtapasztalva a szervezetünk válaszát, reakcióját. Ennek függvényében
határozzuk meg a cseppek mennyiségét és a kúra idejét is.

A legreménytelenebb krónikus szoruláson is segít! Az egy csepp olaj által
oxigénnel dúsított víz a pusztulófélben levő növényeinknek is visszaadja az
életkedvet.


Előállítása:

1. változat

Egy gézréteggel vagy vászonkötéssel lezárt szélesszájú üvegben (egyszerű
befőttesüvegben) hosszú hónapokra, akár éveken át is a napra tesszük az
olajunkat.

2. változat

1 liter bio (E-vitamin hozzáadása nélküli, antioxidáns napraforgó-
vagy lenolaj, még jobb a kenderolaj, de bármely kedvünkre való olajból
készíthetünk.

Egy befőttes üvegben 40W-os égő fölé helyezünk melegíteni illetve melegen
tartás végett.

Egy kanálnyi vizet adunk az olajhoz;

Egy piciny akvárium pumpával levegőt vezetünk az olajba (a cső végét
megtoldjuk akkora üvegcsővel, hogy az olajat a gumi vagy műanyag cső ne
érje!). Ez gyorsítja az oxidációt és nem engedi túlmelegedni az olajat.

Úgy kell beállítani, hogy 15 napig az olaj 60oC körül maradjon, így
teljesedhet ki minden erénye.

Ezután is nyitva tartjuk az üveget, egy gézzel lekötve, hogy még tovább
finomodjon a gyógyír.

65oC fölé nem emelkedhet, mert 70oC-nál már használhatatlanná válik!

Ehhez a művelethez a napraforgó- vagy a kenderolaj a legjobb, mert
ezek avasodnak a leggyorsabban. Ezek az olajok a szervezet közvetlen
tisztításában és gyógyításban is nélkülözhetetlenek.

Beöntés vagy bélmosás után az olajok gyorsan felszívódva segítenek a
bélflóra helyreállításában, mivel a megtisztított végbélből egy éjszakai
pihenés után felszívódnak a tiszta olajok, így hordozóként és önmaguk
gyógyhatásaiért használjuk őket (3-4 kanálnyit kell egy kis körtepumpával
bejuttatni).

Olajrágás, vagy a szájüreg olajfürdője

Ehhez a legjobb a hidegen préselt, szűz napraforgóolaj (sosem, de itt főleg
nem szabad spórolni a minőségen, mondván, hogy úgy is kiköpjük).

20 percig intenzíven, erőteljesen préseljük, mozgatjuk az olajat a
szájüregben a fogaink között. Lenyelni nem szabad! Orron át való lélegzést
végezzünk ezalatt! Fél pofányit veszünk csak be, hogy ne legyen nyelési
kényszer.

Az olaj húsz perc múltán habzik a mikrobáktól (ezért nem szabad semmilyen
körülmények között lenyelni!). Kiköpés után fogmosás és öblítés.

Hihetetlen újranevelő és tisztító hatása van a szervezetre nézve. Ősi
módszer, nem tudjuk, hogyan működik (a szájüreg szimbolikus jelentéséből
majd részben érthető lesz).

Gyógyítja az ízületi kórfolyamatokat, a bronchitiszt, a fog- és
fejfájásokat, a rákot, az ekcémákat, a krónikus fáradtságot, az
idegességet, a szív- és érrendszeri betegségeket, a vese- és epebajokat.

Kivesz a szervezetből rengeteg mikrobát és elindítja egyúttal a sejtek
képződését és a nem kórokozó mikrobák mikroflóráját felszabadítja, így az
egész szervezet életét tisztítja, segíti. Mikroszkopikus vizsgálatnál a
kiköpött olaj hihetetlen mennyiségű mikrobát mutat és ami a legérdekesebb,
rengeteget azokból, amelyek még csak kialakulási fázisban vannak.


Olajok használata étkezési célra

A legfontosabb átlátni az olajban sütés mesterségét, buktatóit.

Az olajok hevítésével - ha túllépjük a kritikus hőmérsékletet -, a
szervezet azon mód mérgeződik (a máj és a vér).

Arcolein (vagy arcyl aldehyd, arcol), az olaj égési hőmérsékletét túllépve
irritáló, gyúlékony párolgás keletkezik.

Az első világháborúban ezt az arcolt mérges gázként használták (asphyxiant
néven). A mai napig gyártják, mert része az egyik iparilag előállított
aminosavnak a „méthionin”-nak. Ez a csirkenevelés csodaszere: 6 hónap
helyett 6 hét.

Mindenféle rák, különösen a máj- és vérrák kiváló, biztos hatású
előidézője.

Nézzük az általában használt olajok kritikus hőmérsékletét:

Földimogyoró-olaj
220°C

Kukoricacsíra-olaj
140°C

Dióolaj
140°C

Olívaolaj
210°C

Tökmagolaj
140°C

Szőlőmagolaj
150°C

Szezámolaj
150°C

Szójaolaj
150°C

Napraforgóolaj
160-170°C

Pálmaolaj
230°C

Az olajban sütésnél az átlag hőmérséklet 170°C, vagyis gyakorlatilag csak
az oliva és a földimogyoró olaja alkalmas a sütésre.

A nyolcadik sütés után már minden olaj valóságos méreg!

Jól jegyezzük meg:

100°C fölött minden olaj elkezd lebomlani;

Az első sütéskor az olaj hordozta előnyös szubsztanciák (lényegi elemek)
megsemmisülnek;

Csak az olíva és a földimogyoró alkalmas sütésre!;

A pálmazsír is alkalmas, mert jóval kevesebb esszenciális zsírsavat
tartalmaz és a hőnek is jobban ellenáll, de nagy mennyiségű zsírsavat
tartalmaz, mely okozója lehet koleszterinszint emelkedésnek, szív- és
érrendszeri megbetegedésnek;

Soha ne hagyjuk, hogy az olaj füstöljön, vagy égjen!;

Minden használat után le kell szűrni az olajat és három használat után
el kell dobni;

Soha ne tegyünk friss olajat a használt olajhoz;

Ha az olajban sütött ételek mellé alkoholt iszunk, akkor tudjuk azt,
hogy ez segíti az arcol és az arcolin beépülését a szövetekbe;

Az olajok használata nyersen a legüdvösebb a szervezet számára.

Jin vagy jang mivoltukat a hidegben való sűrűsödésük jelzi, például a
repce és a dióolaj a legkésőbb, az olíva gyorsan besűrűsödik a hideg
hatására, vagyis azt jelzi, hogy télen ne fogyasszuk jin mivolta miatt.
Minden iparilag előállított, módosított olaj méreg a szervezet számára,
így kerülendők a margarinok, hidrogénezett, szűrt és szagtalanított
olajok. Ezek fogyasztását még akkor is kerülni kéne, ha nem tartjuk
magunkat a természetes élelmiszerek fogyasztásához.

Minden olaj garantáltan „vierge” kell legyen, amit használunk;

Azt az olajat, amelyik átlátszó üvegben van, meg se vegyük, mert az olajok fény hatására gyorsan oxidálódnak;

A ritka és drága olajokat csak kis üvegekben vásároljuk vagy tároljuk,
mert nagyon könnyen avasodnak és oxidálódnak.

Az olajba áztathatunk (olajos kivonat), konzerválhatunk vele, gyógyíthatunk
vele. Salátáinkra, gabonáinkra vagy tejsavas erjesztésű savanyúságainkra
ízlés szerinti keveréket állíthatunk össze, így az olajok erényeit együtt
megkaphatjuk.

Például: 2,5 dl szezámolaj

2,5 dl olívaolaj

2,5 dl napraforgóolaj

2,5 dl dió olaj



Vagy 5 dl olívaolaj

1 dl búzacsíraolaj

2 dl szezámolaj

2 dl szójaolaj

Vagy 2,5 dl olívaolaj

2 dl napraforgó-, szezám-, len-, repce-, kender- vagy mákolaj

2 dl tökmagolaj

1 dl ligetszépe-, borágófű- vagy homoktövisolaj


Olajban konzerválhatunk zöldséget, sajtokat (juh, kecske).

(Egy liternyi olajhoz adhatunk maximum 3 csepp illóolajat is, pl. tárkony,
bazsalikom, kapor)

Ízesített fűszeres olajokat is csinálhatunk:

Általában 3 hét áztatás után leszűrjük vagy az esztétikuma miatt az asztal
dísze is lehet. Ilyenkor maximum félliteres fehér üvegeket használjunk, és
amikor nem használjuk, sötét helyen tartsuk őket.

Például tárkonyolaj:

1 gerezd fokhagyma

1 csokor tárkony

1/2 l olívaolaj

Ugyanígy a tárkony helyett bazsalikom, rozmaring, kakukkfű, snidling stb.


Salátaöntet:

4 kanál olívaolaj

1 kanál citromlé (fél citrom leve) vagy jó minőségű ecet

2 kávéskanál tamari

1 kanál apróra vágott petrezselyem

1 kanál apróra vágott snidling (metélőhagyma)

2 gerezd fokhagyma



Tojás nélküli majonéz:

4 kanál olaj (kedvenc vagy az ételhez illő)

1 kanál mandula püré

1 kanál mustár

1 kanál citromlé

1 csipet jóféle só

Az olajon kívül mindent összekeverünk, ezután lassú keverés mellett lassan
hozzá adjuk az olajat.


Az olajok és az egészségünk

Gyógyhatásuknál a kulcs a ma F-vitaminnak nevezett, többszörösen
szabad kötésű zsírsavak. Ezek a szabad kötésű zsírsavak azon túl, hogy
létfontosságúak az emberi szervezet számára katalizátorként is működnek.

A-,B4-,D-,E-,K-,I-,J-vitaminokat segítik (ezek csak lipidekben, zsíros
közegben oldódnak).

Az F-vitamin a sejtfal (a membrán) felépítésénél nélkülözhetetlen.
Szabályozza a szív felé tartó káros zsírokat, csökkenti a koleszterolt, véd
a szív- és érrendszeri betegségek ellen, szabályozza a testhőmérsékletet,
erősíti az immunrendszert, segíti a fogantatást és problémák nélküli áldott
állapotot biztosít. A bőr legjobb segítője, gyógyítója.

A belek áteresztőképességének biztosítója (a hasznos jut át, a mérgek nem).
Az agy centrális idegsejtjeinek létrehozásában segít.

F-vitamin az olajokban:

Ligetszépeolaj
70% 10% linolén

Mákolaj
67% 1% linolén

Kenderolaj
68% 12% linolén

Napraforgóolaj
58% 1% linolén

Dióolaj
55% 13% linolén

Tökmagolaj
45% –

Szezámolaj
41% 1% linolén

Kukoricacsíra-olaj
40% –

Borágófűolaj
37% 21,5% linolénsav (gamma linolénsav)

Búzacsíraolaj
35 – 38% 7% linolénsav

Olívaolaj
6%

Lenolaj
50-60%

Az F-vitamin hiányát a száraz bőr (lábakon és a kezeken kezdődik, a bőr
gyorsan öregedik), a lassú sebgyógyulás, a belső gyulladások, izom-, ín-,
ízületi gyulladások stb. szív- és érrendszeri betegségek, az immunrendszer
gyengesége, az impotencia, menstruáció előtti fájdalmak, a gyermekeknél
állandó szomjúság jelzi.

Az olajok, mint minden zsír, a szén köré formálódnak, vagy a szén formálja
őket hidrogénnel, oxigénnel. Ezek formálják az emészthető zsírokat,
zsírsavas sókat, amelyek lehetnek szabad és telített kötésekben.

A szabad vagy telítetlen zsírsavaknál a szén egy, kettő, három vagy több
hidrogén atomot köt le.
A molekula fölépítésében egy vagy több kettős kötés is lehet.

Ennek köszönhető nagy életerejük, és újraaktivizáló-képességük. Nagy a
jelentőségük a sejtépítésben, energiaforrásként és -szállítóként, a szív
és az érrendszer támogatóiként a koleszterol egészséges szintentartásában.
Méregtelenítő hatásuk is jelentős

A telített kötés így néz ki:

Ezek emészthetetlenek és megtámadják a szívet, az érrendszert és az egész
emésztőrendszert.

Továbbmenve lássuk a különbséget a hidegen és a szűzen préselt olaj és a
nem szűz préselés között. A hidegen préselt szűz olaj hajlékony kötésű,
„Cisz”, míg a nem szűzen préselt élelmiszeripari olajok egyenes „vonat-
szerű” kötésben vannak.

Ez a látszólag kis különbség kapitális számunkra, mert a vonatos
kötés megengedi a telített zsírsavak felszívódását is, ennek minden
következményével egyetemben.


AZ ECET

A jó ecet felismerhető szép színéről, jó ízéről, amiben felismerhető
az eredete. Vízben oldva kellemes aromájú ital, a bőrre csöppentve jó
illata van.

Készítési módok

25-30 literes hordóban vagy ballonban

4 liter jó ecetet
25 dkg borkőporralfelfőzünk és a hordóba töltjük, jól
átforgatjuk a hordóban és hozzáadunk
4 liter bort.
Az ecetképződést gyorsíthatjuk szőlővessző
nyesedékének hozzáadásával, rózsaszirmok,
vagy bodzavirág hozzáadásával.
Amikor az első ecetesedés megtörtént, onnan
kezdve nyolc naponta hozzáadunk 1-1,5 liter
bort addig, amíg a hordó félig telik.
A hordó nyílását csak egy lyuggatott
lemezzel védjük.

Éveken át lehet lefejteni a kész ecetet és

feltölteni az előbbiek szerint borral.
Ahhoz, hogy erős ecetet kapjunk, egynyolcad
rész pálinkával felerősíthetjük.
Tehetünk hozzá bükkfa forgácsot (szijácsot)
, ez segíti a tisztulását, vagy borászati
agyaggal lefejtjük.


Hibalehetőségek:
alacsony hőmérséklet,
a muslincák petézése,
túl erős alkoholfokú bor (az ideális a 8-8,5 fokos).

Az ecet készítéséhez szükséges fahordó, rozsdamentes acélhordó,
agyagedény vagy üvegedény, egy hosszabbított szárú tölcsér, hogy afelületen
képződött anyaecetet ne sértsük meg illetve ne merítsük a
folyadék színe alá.
Pl. 11°-os borból (8,5x100)/11= 77 rész bor a 100-77=23 rész víz
hozzáadásával. Ha gyenge az alkoholtartalom (pl. gyümölcsboroké vagy
mézboroké stb.), akkor pl. 5° 96%-os alkohol hozzáadásához: 8,5X100
5X100 = 350, és 350/(96-5) = 3,84 vagyis 96 rész gyümölcsborhoz 3,84
rész 96%-os alkoholt kell hozzáadni.


Anyaecet készítése / Ecetágy készítése

1. módja

3 cl langyos ecet

6 cl 8,5°- os bor

1 dl víz

Gézzel lefedve 20-25°C-on tartjuk, így 2-3 hét alatt létrejön a levegő
baktériumainak segítségével a bor felszínén az anyaecet hártyája. Ha
közben elpárologna a bor, akkor tölcsér segítségével alátöltünk.

2. módja

Egyharmad rész nemes ecet 70°C-ra melegítve rozsdamentes acél fazékban.
Hozzáadunk kétharmad rész 8,5 fokos bort (így pl. 1,7 l ecethez

3,4 l bort adunk). Egy vékony fakanállal leszedjük az anyaecet fátylát
és ráhelyezzük a bor+ecet folyadék felszínére. Kb. 48 óra múltán az
anyaecet beborítja már a teljes felületet.

Kb. 3-4 hét alatt az ecet elkészül. Mérjük az alkoholfokát.

5-10 literes adagnál maximum fél litert fejtünk le 15 naponta,
ugyanennyit pedig hozzáadunk 8,5 fokos borból a kellően hosszúszárú
tölcséren keresztül.

Az üvegbe fejtés után még fektetve min. egy hónapot érleljük az ecetet.

Gyümölcsecet

5 literes befőttes üvegben vagy 5-8 literes, magas, tűzön égetett
savanyító edényben készíthetjük.

A megmosott savas gyümölcsöt műanyag, üveg vagy rozsdamentes acél
reszelőn lereszeljük vagy gyümölcsdarálón ledaráljuk (főleg az almát).
Amikor az edény félig van, tegyünk bele néhány evőkanál mézet.

Aztán felöntjük esővízzel háromnegyed részig.

Kedvünkre ízesítjük fűszer és gyógynövényekkel (gyömbér, tárkony,
kakukkfű, bazsalikom vagy zsálya).

A jól megválasztott fűszerek teszik egyedivé az ecetünket.

Az illat és ízanyagokat is jelentősen befolyásolják, így érdemes
kísérletezni.

Meleg és napos helyen hamar forrásnak indul, időnként keverjük át.

8-10 nap múlva szűrjük le és sötét üvegekbe palackozva, szellősen
ledugózva tároljuk, hogy kapjon levegőt, így az alkoholos erjedés átmegy
ecetesbe és ecetágy (anyaecet) keletkezik a tetején.

Minél tovább áll, annál erősebb és savanyúbb lesz, de soha nem romlik meg.

Minden gyümölcsből készíthetünk hasonló módon ecetet, amelyek magukon
viselik a gyümölcsre jellemző aromákat és tartalmazzák azok vitaminjait
és ásványi anyagait.

Erdei gyümölcsökből nagyon különleges ecetek készíthetőek (bodza, som,
szeder, galagonya, csipkebogyó, kökény, berkenye…)

1-2 kanálka ecet egy pohár vízbe egy kis mézzel kiváló gyógy- és
védőital.

Almaecet

Felvágjuk, ledaráljuk illetve lereszeljük az almát.

Kipréseljük és ballonba töltjük a levét fél-háromnegyed részig (soha nem
tele). Kőgolyót helyezünk rá.

Az üveg nyakára lufit húzunk és rákötözzük. Ahogy elindul a forrás és
gázosodás, a lufi felfúvódik és nem engedi be a levegőt.
Amikor leáll a forrás, almabort kaptunk. Ezt 5-6 hétig pihenni hagyjuk.
Leszűrve átfejtjük, megmérjük az alkoholfokát. Ecetesítő edénybe tesszük
és a felszínére ecetágyat teszünk (ha nincs, használhatunk mycoderma
ecetágygombát).
Néhány hét múlva kész a kiváló almaecet, újra leszűrjük és palackozzuk.

Nagyanyáink receptje

Egy agyagedénybe vagy üvegedénybe az apróra vágott almára langyos

vizet öntünk és gézzel lekötjük. Meleg helyen tartjuk 5-6 hónapig, aztán
leszűrjük. Gyorsítja az ecetképződést, ha egy darabka nyers kovászos
kenyértésztát dobunk bele.

Vinkó /Savanyú szőlőecet

Zöld, éretlen szőlőbogyókból vagy szüret utáni mártonszőlőből készítjük.

Kipréseljük a levét, pár órát állni hagyjuk, majd lefejtjük vagy
merőkanállal leszedjük. Vékony olajréteget töltünk a lé felszínére.

Fűszernövényekkel és fűszerekkel aromásított ecetek

Alma vagy borecetbe áztatjuk a fűszernövényeket (sötét helyen) három
hétre.

A fehér borból készült illetve világos ecetekhez társítható tárkony,
bazsalikom, kakukkfű, kapor, fahéj, metélőhagyma virága, hagymavirág,
levendula, szegfű, rózsalevél, majoranna, torma, erőspaprika.

Vörös ecetekhez társíthetó kakukkfű, babér, bazsalikom, zsálya,
petrezselyem, rozmaring, borsikafű, kömény, majoranna, fokhagyma, menta.

Az évek alatt végtelen változatokig juthatunk és tökéletesebbnél
tökéletesebb, szebbnél szebb eceteket készíthetünk.

A 4 tolvaj receptje

Az 1628-31-es pestisjárvány idején fosztogató zsiványokat elítélő bíró
a receptért cserébe felmentette a makkegészséges zsiványokat. Csak 1884-
ben törölték a patikai gyógynövénykódexből.

1. módja

2500g borecet

40g abszint/fehérüröm

40g feketeüröm

40g rozmaring

40g zsálya

40g menta

40g ruta (ilyen nincs a gyógynövényboltokban)

40g levendula

40g kálmosgyökér

5g szegfűszeg

5g fahéj

5g szerecsendió

5g fokhagyma

(végül 10g kámfor és 40g ecetsav)

A hozzávalókat a borecetben 10 napig áztatjuk és a 11-ediken áttörve,
kinyomkodva átszűrjük, majd hozzáadunk 40g ecetsavban feloldott 10g
kámfort.

Fertőzött világban, vagy fertőzött beteg közelében, ha ködös, járványos,
meghűléses idők járják, akkor bedörzsöljük kezeinket és arcunkat ill.
zsebkendőre csepegtetve beszívjuk.

Járványok esetén vesék területét is bedörzsöljük és egy-egy kortyot meg
is iszunk belőle.

2. módja

40g rozmaring

40g zsálya

40g fehérüröm

40g feketeüröm

40g ecetsav

10g szerecsendió

10g fokhagyma

10g kámfor

5g levendula

5g kálmos

5g fahéj

5g szegfűszeg

5g menta

5g ruta

A kámfort alkoholban és ecetben feloldjuk. 15 napig az összes fűszert
meleg helyen az ecetben áztatjuk. Leszűrjük és hozzáadjuk a feloldott
kámfort.

A klasszikus tárkonyecet

3 liter fehérborecetbe 750g frissen szedett tárkonyt számítunk (leveleit
leszedve mérjük le). Árnyékban kissé megfonnyasztjuk mielőtt az ecetbe
tesszük citromhéj és néhány szegfűszeg kíséretében.

15 napra a napra tesszük vagy kétszer-háromszor a kenyérsütő kemencébe
miután a kenyér megsült. Ha kell, többször lefejtjük és üvegekbe palackozzuk.


Málnaecet

A régiségben a luxus és ínyenc delikátesz boltok kínálata és
nagyasszonyaink legféltettebb büszkesége volt.
4 rész fehérborecet
2 rész frissen szedett málna
negyed rész vasfű

A szétpasszírozott málnára és a vasfűre töltjük a borecetet és egy
hónapig tartjuk az áztatmányt.


Vörösrózsa-ecet

Júniusi telihold éjszakáján gyűjtjük a hagyomány szerint.
A rózsaszirmokat asztalkendőn vagy papíron két órát árnyékban szárítjuk.
1 liter ecethez 100g rózsaszirmot 15 napig áztatunk, majd leszűrjük.

Csersavtartalma miatt finoman összehúzó hatása van.
A kerti vörös rózsa szirmait keverhetjük csipkerózsa szirmokkal vagy
rosa rugosa szirmokkal.


Bodzavirágecet

(ugyanígy készül; ibolya, jázmin, citrom, vagy narancsvirággal stb.)

1 l fehérbor ecethez
100g virágot adunk, amit előtte 1-2 napig árnyékban szárítottunk.

Kiváló tejképző, emésztést javító stb.


Fürdőecetek

Ki- és elengedő, kedvességet megindító ecet:
1 l almaecetbe 100g kamillavirág és néhány rózsaszirom.


Frissítő és vidámító ecetfürdő:
1 l borecethez 100g levendulavirág és 50g rozmaringvirág


A kívánalom hajlandóságát ébresztő ecetfürdő:

1 l rizsecet vagy almaecet, 1 pohár mentalevél, negyed pohár mandulaolaj,
és fél pohár mogyorólevél


A kellemes meglepetések és sikerélmények fürdője:
1 l fehérborecet, 1 pohár kakukkfű, 1 pohár zsálya, fél pohár tárkony,
és 1 pohár levendulavirág.


Az embert a szerelemre nyíló rózsához hasonlóan ébresztő ecetfürdő:
1 l almaecet, néhány babérlevél, 5 porrá tört szegfűszeg, 2 pohár rózsavíz.


A beteljesült szerelem utáni mosolygós szendergést előkészítő ecetfürdő:
1 l almaecet, 2 pohár kamillavirág, 2 pohár rózsaszirom


Az ecet a gyógyításban

Az ecet megöli a mikrobákat (antiszeptikus szer) és tartalmaz olyan
baktériumokat, amelyek megküzdenek a beteg mikroorganizmusokkal (vagyis
antibiotikum is).

A vashiányt kiválóan lehet pótolni igazi almaecettel (főzéshez
használva, húsok, halak, szószok elkészítésénél), de bőven tartalmaz
bórt, magnéziumot, szilíciumot és mangánt.


Alkoholisták kigyógyításához:

30 szem kávé nagy szemű törete
15 g barna nádcukor
1,5 dl ecet

Felforralás után hagyjuk lehűlni és leszűrjük. Utána 1 kávéskanál fél
óránként a betegnek.

Ízületi gyulladások esetén reggel és este:

1 pohár friss narancslé
1 kanálka almaecet
1 kanálka méz

Bedörzsölő ecet fájdalmas testrészekre:

2 tojássárgája
1 kiskanál olívaolaj
1 kiskanál ecet

Az olajat és a tojássárgáját egyneműre keverjük, utána adjuk hozzá az
ecetet.

Izomláz és görcsök esetén is 1 pohár vízben két kiskanálnyi ecet.
Az alma- vagy birsecet oldja a koleszterolt.
A hasmenés és emésztési gondok kiválósága a mentaecet.

Szédülés vagy ájulás esetén ecetes kockacukor a szájba!

Az almaecetből készített rozmaringos ecet a memória illetve az
emlékezőképesség feljavítására is kiváló.

Dagadt vagy fáradt lábfejek esetén egy pohárnyi ecet a forró lábvízbe,
majd fél óra áztatás.


Csuklásnál

1 pohár langyosvízben 1 kávéskanál ecet lassan iszogatva úgy, hogy az
ajkak a pohárban vannak.


Torokszirup

Fél pohár felforralt és lehűtött víz
fél pohár almaecet
1 késhegynyi vagy 1 kávéskanálnyi cayenne paprika
3 kanál méz

Naponta többször egy kávéskanálnyit fogyasztani (a cayenne paprika
arányát személyre kell szabni).
Nehézkes, elnehezedett lábak és visszeres lábak:

Esténként almaecetes borogatás (tekert) minimum fél órára felpolcolt
lábakkal, és fél pohár vörösbor, fél pohár víz, két kiskanál almaecet,
egy kiskanál méz főzete lefekvés előtt.

Fürdővízbe: 2,5 dl ecet és néhány csepp ciprus vagy boróka illóolaj.

Fejfájás /fejgörcs /migrén esetén bízzuk magunkat a rozmaringecetre.

Inhalálás: forró vízhez vagy angyalgyökér forró főzetéhez egy evőkanál
rozmaringecetet adunk és a fejünket a gőz fölött letakarva inhalálunk,
utána nyugovóra térünk.


Bőrkeményedések és tyúkszem a talpakon:

Forró lábvíz ecettel és Epsom sóval (keserűsó), utána dörzsölő kővel
leszedhetők.

Félbevágott hagymát és egy szelet kenyeret ecetbe áztatunk, aztán
éjszakára a tyúkszemre kötjük a kenyeret és a hagymát (alul a kenyér,
felül a hagyma) vagy méz és vérehulló fecskefű nedvének keverékét
használjuk. Makacs és régi tyúkszemek eltávolításához repkényt vagy
friss citromhéjat vagy fehér liliom szirmait áztatunk ecetbe.

A széles sebtapaszba a tyúkszem méretének megfelelő lyukat vágunk és
felragasztjuk a kezelendő felület köré. A ráhelyezett pakolást egy újabb
sebtapasszal rögzítjük. A talpmasszázs reflexzónáiból gyorsan kideríthető,
hogy melyik szerv szellemi terét védjük jó vastag bőrkeménydéssel és
ezek gombás változataival. A személyiséget ért igazságtalan sérelmeket
és a vélt meggyőződéseinket dédelgetjük ahelyett, hogy föléjük nőnénk.
Ezt döntsük el, majd a javasolt pakolások közül fogyóhold idején
tegyünk fel, amikor a Vízöntőben jár, de az azt követő Halak időszakában
levesszük. Új cipőt soha ne kezdjünk el hordani, amikor a Hold a Bak
vagy a Vízöntő előtt jár.

Napégés után is langyos vízbeni ecetes fürdő (1 pohár ecet)

Megfázás és nátha: egy pohár forró vízbe 2 kiskanálnyi almaecet és

1 kanálnyi méz.

Napolaj: olívaolaj és az almaecet keveréke (pl. fele fele arányban).

A húgyutak megtisztítása és a vizelet illetve a vér lúgosítása is a
legegyszerűbben ecetes víz itókával beállítható.

Az ecetes fürdő a bőr pH-értékét is a legkedvezőbbé teszi, ezen kívül:

a kamillás ecet nyugtató,
a mentaecet ösztökél és enyhít,
rózsaecet hidratáló és finomító.

Fürdő után még bedörzsölhetjük magunkat vagy szeretteinket gyógyecetekkel
vagy ezek olajos keverékével:


a babérecet élénkít és fertőtlenít,

az édesgyökérecet nyugtató és általános gyógyító,

a sárga és fehér lóhere ecete antibiotikus és összehúzó hatású,

az útifűecet gyógyítja a bőrbetegségeket, általános gyógyító és
lágyítja a bőrt,


a vöröshereecet általános gyógy- és életerő,

a hársvirágecet keringésjavító, tisztító, lágyító,

a sóskaecet bőrfinomság, bőrlágyítás,

a kakukkfűecet fertőtlenítő és tisztító,

a rózsaecet széppé teszi a bőrt, az arcbőrt (ránctalanít és
zárja a pórusokat).

Száraz bőrhöz galagonyaecetet használjunk.

Zsíros bőrre levendula-, zsálya- vagy citromecetet.

Ráncok ellenében zöldségecetet (petrezselyem).

Az agyag és az ecet a női mellek rugalmas formaadásásához, bőrének
ellenálhatatlanságához pakolásként javallot.

A haj belső táplálásához:

1 pohár vízhez 4 kiskanál almaecet, 2-4 kiskanál méz, 4 kiskanál melasz
(vagy gabonacukor, gabonaszirup).

Visszaadja a haj fényét és tartását.

Hajöblítéshez használjunk petrezselyem- vagy rozmaringecetet és ragyogni fog.

A szőke haj hangsúlyát és szépségét emelni lehet kamilla- vagy fehérrózsa-
ecet öblítéssel.

A barna haj hangsúlyát emelni lehet vörösrózsa-, levendula-, zsályaecetes
öblítéssel (itt az ecet alapja vörös ecet).

Korpásodás ellen a csalánecet a legjobb (gyökér és levél felhasználásával).

o-5-new-uses-for-vegetable-oil-facebook-1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://eyes.blog.hu/api/trackback/id/tr3515355256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása