Az öngyógyítás
2020. május 31. írta: Erich

Az öngyógyítás

Az emberi szervezet olyan kényes egyensúlyok összessége, amelyet önmaga képes kiváló állapotban fenntartani. Velünk született adottságaink képesek meggyógyítani bennünket, ha megbetegszünk.
Szervezetünk működését, a belső egyensúlyok fenntartását elménk irányítja.

Ma már általánosan elfogadott és bizonyított tény, hogy számos esetben a pszichénk betegszik meg, és ennek vonzata testi működési zavarainknak jelentős része. Szókratész mondta kétezer-ötszáz évvel ezelőtt: „Nincs más betegsége a testnek, csak az, ami a szellemből ered.” Jól tükrözi ezt a kissé túlzó megállapítást az a kutatási eredmény, hogy a betegségekből való gyógyulások 30 százaléka mögött a placebohatás áll, függetlenül attól, hogy a beteg milyen gyógykezelést kap.
A tudatos öngyógyítás úttörője, Émile Coué (1875–1926) francia gyógyszerész és pszichológus a szavak gyógyító erejét fedezte fel. Két alapvető, folyamatosan ismétlődő gyógyító mondata („mantrája”): „Minden nappal, minden szempontból egyre jobban és jobban vagyok”, és „Elmúlik”. Felfedezésének elméleti kiindulópontja kortársa, Iván Petrovics Pavlov orosz orvos-kutatónak a feltételes reflex felfedezése volt. (A placebohatás is jórészt a feltételes reflex elvén alapszik.) Kutyákkal folytatott kísérletei során Pavlov felfedezte, hogy hangok/szavak hatására mérhető élettani változások következnek be az élő szervezetben. Ha egy kísérleti alanynak például azt mondják, hogy „most megszúrom önt egy tűvel”, akkor annak bőr­erei összehúzódnak. A szervezet így védekezik a várható vérveszteség ellen.


Émile Coué és tanítványai az Elméd gyógyító hatalma című könyvben foglalják össze Coué felfedezését és annak alkalmazási lehetőségeit. Magyar nyelvterületen Szabó Lajos atya, lazarista missziós pap és gyógyító szerzetes terjesztette és alkalmazta elsőként a Coué-módszert meg a Schultz-féle autogén tréninget. A Coué-módszert világszerte sokan építik be terápiás rendszerükbe, többek között José Silva, az agykontroll kifejlesztője és Schultz pro­fesszor, az autogén tréning atyja is, akik a gyakorlatban bizonyították, hogy a Coué által megfogalmazott, sokáig misztikusnak hitt pszichikus képességek mindannyiunkban jelen vannak, kifejleszthetők.
Émile Coué azt állította: „Minden betegség gyökere a lélekben húzódik meg. Az eredményes gyógyításhoz pszichikus energiákat kell mozgatnunk.” Ezzel összhangban állítja ma Erik Robins, az orvostudományok doktora: „a betegségek 85 százalékának a megoldatlan érzelmi problémák a fő kiváltó okai”. Ezt az állítást igazolják napjaink különböző gyógyító programjai, mint a Hammer doktor – német onkológus – által kidolgozott ún. új medicina, az agykontroll, az érzelmi felszabadítási technikák, a reiki, a Brandon Bys által kikísérletezett ún. belső utazás, és még sorolhatnám a különböző terápiákat, terapeutákat. Az „öngyógyítást”, illetve „öngyógyulást” kezdeményező, támogató terápiák közös vonása, hogy az érzelmi gazdálkodásra hatnak, és egyúttal segítenek pozitív tartalmakkal átprogramozni a tudattalan elmét. Annak, hogy az alkalmazott technikák eredményt hozzanak, szükséges feltétele: a hit, hogy alkalmazásuk valóban a gyógyulásunkat, illetve az egészségünket szolgálja. Lenyűgöző eredményekről, gyógyulásokról számol be mindegyik, gyógyulást kínáló pszichoterápiai alapokon nyugvó rendszer. Amit fontos tudatosítani: csak önmagunk lehetünk önmagunk gyógyítói, akár orvostól várjuk a gyógyulásunkat, akár részt veszünk valamilyen gyógyító kurzuson, kezelésen!


Az életmód egyik meghatározó eleme a táplálkozás. Táplálékod legyen a gyógyítód – mondja Hippokratész. Ma már közismert tény, hogy a pszichénk mellett a táplálkozásnak is óriási jelentősége van egészségünk megőrzé­sében, illetve helyreállításában. Az ételed és az italod az életed – hirdeti az elmúlt évezredek bölcsessége. A táplálkozásnak két vonatkozása van: mit és mennyit eszünk. Bizonyított tény, hogy az alacsony kalóriatartamú és finomított, gyorsan felszívódó szénhidrátokat (finomított cukor, liszt stb.), valamint tartósítószert, konyhasót nem tartalmazó étrend az egészség egyik fő támogatója. Az ún. civilizációs betegségek (a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, a II. típusú diabétesz, a rák és az autoimmun betegségek különböző formái stb.) hátterében jelentős helyet foglalnak el azok a táplálkozási szokások, amelyek a szervezetben gyulladások kialakulását segítik elő. Ha az életünket, szervezetünk belső egyensúlyát támogató táplálkozás és testmozgás mellett sorsunk irányítását belülről fakadó hittel vagyunk képesek saját kezünkbe venni, és felelősséget tudunk vállalni önmagunkért, akkor ezek jelentősen hozzájárulhatnak mind a fizikai, mind a lelki egészségünk megőrzéséhez, helyreállításához.
Betegség – különösen súlyos betegség – esetén a különböző alternatív gyógyító, öngyógyító technikák általában a placebohatást váltják ki, illetve erősítik, és bármennyire hatékonyak is, nem helyettesíthetik a megfelelő orvosi vagy pszichiátriai kezelést, annak csak kiegészítői lehetnek.

emile_coue_3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://eyes.blog.hu/api/trackback/id/tr615655914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása