Alváshormon - Melatonin
2015. október 17. írta: Erich

Alváshormon - Melatonin

A Melatoninról:
A Melatonin egy természetes hormon, egy trankvilláns, mely sejtjeink egészségi állapotában játszik szerepet azzal, hogy a sejtmembránon könnyedén átjutva védi azokat a szabadgyökök támadásai ellen. Mivel szükség van rá az alvási/ébrenlét ciklusok szabályozásához, és hogy beállítsuk a test napi ritmusát, széles körben alkalmazzák a nyugodt alvás biztosítására, mely végső soron az optimális energiaszint, az izmok regenerálódása és az általános egészségi állapot szempontjából elengedhetetlen.
Milyen szerep van a Melatoninnak a szervezetünkben?
-Nyugodt alvást biztosít az altatók mellékhatásai nélkül
-Erősíti az immunrendszert, mivel védi a sejteket a szabadgyököktől
-Segíti, támogatja, szervezi az alvás ideje alatt szervezetünkben végbemenő megújulási és regenerálódási folyamatokat
Hogyan pótoljuk a Melatonin hiányt?
A Melatonin testünk egy természetes trankvillánsa. Bár nyomokban előfordul néhány ételben is, ez nem biztosíthatja a kellő mennyiséget, valamint a szervezet számára éjszaka van rá szükség és a napnyugta után termelődik csak a szervezetünkben, de ha napnyugtakor nem térünk nyugovóra, akkor a bennünk műfénynél is termelődő kortizol felemészti, a melatonint, s amikor későn fekszünk le, már nincs meg a szervezetünkben a megfelelő mennyiség, ezért kell lefekvéskor a nyelv alá tenni egy, vagy 2 db 3 mg-os Melatonin tablettát és hagyni kell, hogy ott szétolvadjon és a száj nyálkahártyán felszívódjon
Miért használják a sportolók a melatonint?
Ha a legjobbat akarjuk nyújtani, a nyugodt alvás elengedhetetlen. A stressz, a koffein, a rohanós, zsúfolt életvitel, és az utazások okozta időeltolódás megnehezíti, hogy az optimális teljesítmény eléréséhez, valamint az általános egészségi állapot megőrzéséhez szükséges mennyiségű alvást biztosítsuk testünk számára. A Melatonin egy természetes megoldást biztosít erre a mindennapos problémára: a receptre kapható gyógyszerek okozta mellékhatások nélkül. 
Hogyan segíti elő az izomtömeg növekedést és regenerálódást?
-Kiegyensúlyozza és elősegíti az egészséges, mély alvást, mely szükséges az izomtömeg növekedéshez és regenerálódáshoz
Hogyan segít hozzá a hosszú élethez?
-Javítja az immunrendszer működését, megvédve a sejteket a szabadgyököktől
A melatonin hiánytünetei
Többféle ismert hiánytünetei vannak, de különösen a 40 év feletti emberek és az insomniában szenvedők szervezetében általában kisebb mennyiségben van jelen.
Melatonin hiány a kutatások alapján a következő tünetek kezelésekor hasznos a hiány idézi elő ezeket a betegségeket):
-Insomnia/alvászavarok (éjszakai műszakok, többműszakos munkák)
-Jet lag (időeltolódás okozta alvászavarok)(repülő utak más kontinensekre)
- Rákos megbetegedések (rossz alvás alatti regenerációs folyamatok miatt)
- Halmozott fejfájásrohamok (ezek nem csak éjszaka, hanem nappal is előjöhetnek)
- Függőségek (drog, dohányzás, alkohol, internet, nyerőgép, stb..)
Egyéb tudnivalók
A Melatonin egy természetes hormon, mely az ébrenléti és alvási ciklusainkat szabályozza. A tobozmirigyben termelődik, mely egy, a szemünk mögött elhelyezkedő borsónyi mirigy. Mikor a fény áthalad a retinán, az agy üzenetet küld a tobozmirigynek, hogy csökkentse a melatonin termelését, így következik be az ébredés.
Mikor gyenge a fényhatás, az agy olyan üzenetet küld a tobozmirigynek, mellyel a melatonintermelést stimulálja; ez felkészíti testünket az alvásra. A Melatonin kritikus szerepet játszik a test napi ritmusának szabályozásában. A kutatások alapján a melatonin kiegészítőként történő fogyasztása elősegíti az alvást, megrövidíti az elalváshoz szükséges időt, csökkenti az éjjeli felébredések előfordulását, javítja az alvás minőségét, valamint segít szabályozni az esetleges utazás vagy műszakváltás által megzavart alvásciklusokat.
Mivel elősegíti a mély alvást, ami elengedhetetlen az izmok regenerálódásához és az egészséges izomtömeg növekedéshez: az izmok ugyanis a pihenés ideje alatt nőnek, nem pedig az edzés közben. A kutatások azt is kimutatták, hogy a versenyek előtti idegesség, valamint a mindennapi stressz hatással van a Melatonin termelődésére.
Terápiás célra és megelőzésre való felhasználása:
A Melatonin az immunrendszert is erősíti, valamint a hormonális működéssel összefüggésbe hozható rákos megbetegedés elharapódzását is meggátolja, ilyen pl. a prosztata-és a mellrák, pajzsmirigyrák, stb…. Egy ideje azt feltételezik, hogy a mesterséges elektromágneses terek mentén lakók között tapasztalt nagyszámú rákos megbetegedés a melatoninszint csökkenésének eredményes is lehet. Az alacsony melatoninszint az alvászavarokkal is összefüggésbe hozható, és az idősek körében egyre gyakoribb insomniáért (alvászavarok)is felelős.
Antioxidánsként is alkalmazható
A Melatonin erős antioxidáns is. Míg a legtöbb antioxidáns a sejtek egy-egy speciális területét veszik célba, a melatonin a sejtek teljes területén képes mozogni, széleskörű védelmet nyújtva ezzel a szabadgyökök ellen. Mi több, a melatonin speciális védelmet nyújt a sejtmagok számára is, ahol a DNS is megtalálható. Ez azért fontos, mivel a sejtmag teszi lehetővé a sejt számára, hogy regenerálja saját magát.
Mivel a melatonin speciális védelmet nyújt a sejtmagban található DNS számára, és az agysejtekben zajló oxidációs folyamatok ellen is hat, néhány tudós azt feltételezi, hogy segíthet lelassítani az öregedés hatásait. Ezt a gyakorlat is igazolta, mert fiatalos külsejű művészek mindegyike megfelelő dózisban szedi a melatonint! A Melatonin a halmozott fejfájásrohamok ellen is hatásos, valamint csökkenti a szemekben jelentkező nyomást egészséges emberek esetében is. Béta karotin, lutein, zeaxantin szedése nem csak a látást javítja, hanem a melatonin termelődését is segíti
Egy jó alvás éjjel abszolút esszenciális, ha a legjobbat szeretnénk kihozni magunkból. A rossz táplálkozás, a stressz, a koffein, az elektroszmog, a rohanós, zsúfolt életvitel, és az utazások okozta időeltolódás megnehezíti, hogy az optimális teljesítmény eléréséhez, valamint az általános egészségi állapot megőrzéséhez szükséges mennyiségű alvást biztosítsuk testünk számára. Ráadásul nem térünk soha nyugovóra napnyugtakor, mint elődeink. A Melatonin egy természetes megoldást biztosít erre a mindennapos problémára: a receptre kapható gyógyszerek okozta mellékhatások nélkül.
Alkalmazása:
Az alvás javítására napi 1-3 db 3 mg-os tabletta javasolt, a nyelv alá téve. Ha napnyugta után 3 órával fekszünk le, akkor 1 db, ha 4 órával, akkor 2 db. s ha 5 órával, akkor 3 db kell, hogy meglegyen szervezetünkben a regenerációs folyamatokhoz szükséges mennyiség!
Extrém mennyiségben (40mg felett) külföldön alkalmazzák a rák ellen, de ezek a mennyiségek nem javasoltak orvosi felügyelet nélkül.

Ha valaki túl sokat szed, akkor napközbeni álmosság, alvajárás, élénk álmok, valamint orientációs zavarok előfordulhatnak.
Terhesség és szoptatás ideje alatt, valamint skizofrénia, depresszió, auto-immun megbetegedések ill. lupus fennállása esetén nem javallott, de kis mennyiségben ( 1-3 mg) nem okoz problémát ezeknél a betegségeknél sem, hanem segíti megújulási folyamatokat a pihenés ideje alatt.
Nincs ismert mérgező hatása.
Tiltások és korlátozások
Nem dokumentáltak.

2012-12-26_11_3b47_3b30.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://eyes.blog.hu/api/trackback/id/tr337986133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása