Nagy tisztaságú NaCl só készítése otthon
2017. január 06. írta: Erich

Nagy tisztaságú NaCl só készítése otthon

Nátriumsó:


Desztilláltvíz kell hozzá, amit fel kell forralni és ebbe a forró vízbe kell tenni sima, nem finomított asztali sót. Jó lenne elotte a sót átnézni bankjegyellenorzo lámpával (UV szerű fény), ugyanis ha túl sok a fénylő sókristály, akkor az nem NaCl. Ezek a fénylések mutatják meg, hogy a kikristályosodást meddig engedjük.

Szóval a feloldás elött a feloldandó sót egy kupacba kell önteni és memorizálni kell a kupac méretét. Amikor a forró desztillált vízben a sót feloldjuk, figyeljük meg, hogy mikor lesz túltelített az oldat, amikor már nem vesz fel több sót. Ekkor nézzük meg az asztalon, hogy mennyi maradt a kupacból, amit már nem tudtunk feloldatni. Ezután nem kell már forralni a sós vizet, hanem hagyni kell szép lassan szobahomérsékleten lehulni. Ahogy elkezdodik a kikristályosodás, akkor csak azt kell nézni, hogy a kikristályosodott só mennyiség mikor lesz annyi, mint a feloldáshoz használt sómennyiség fele. Ha ez meg van, akkor az oldat többi részét leöntjük egy műanyag edénybe és eltesszük télre járdajég oldásra, vagy fagymentesítésre, síkosságmentesítésre. A kikristályosodott rész pedig egy edényben kiszárítjuk és eltesszük napi használatra, mert ez biztosan nagy tisztaságú só.

Na most ez annyi időt és energiát elvon, hogy most már lehet kapni bioboltokból a tiszta NaCl-t, ami 99,97 %-os tisztaságú, s 600 Ft kilója. Ha felszámolod az elokészítésre, a kikristályosodásra felhasznált idodet, a desztillált vizet, a tároló edényzetet, a vízmelegítés energiáját és idejét, meg a szárítás energiáját és idejét, akkor nem sokat spórolsz. Ráadásul már sajnos van olyan bolti só, amelyiknek az NaCl tartalma nem éri el az 50 %-ot!! Na most ha ilyen sót felezel meg, meg még az arányokat sem tudod helyesen megbecsülni, memorizálni, akkor igaz az eredeti sóhoz képest kevesebb káliummal, de akkor is mérgezed magadat! Ha nyugdíjas vagy, nem számít a ráfordított idő és nem a felét, hanem csak a negyedét hagyod kikristályosodni az eredeti sónak, akkor már biztosan tiszta NaCl sót csináltál. Ez akkor jó ha van vízdesztillálód és 30 Ft-ból tudsz eloállítani egy litert, mert a boltban 470 Ft litere a desztvíznek. Desztvíz helyett jó a szűrt. tisztított és a felhasználás elött felforralt esővíz is, meg jó lehet a benzinkutaknál kapható desztvíz is ha rajta van, hogy jó akvarisztikai célra is. Így a víz része olcsóbb, de így is sok energia és időráfordítás kell a tiszta só előállításához. Ezt akkor érdemes megcsinálni, ha ismerostől nem tudsz patikából sót venni, vagy nem tudod beszerezni valami miatt a www.tisztaso.hu honlapról beszerezheto tiszta NaCl-t. 

tisztaso-34fsdivvh-960.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://eyes.blog.hu/api/trackback/id/tr8412104313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kovacsegy 2019.10.28. 14:22:14

Erich!
Szerintem sem lesz tisztább attól amit leírtál!
Sőt!
Gondold csak el, a kálium klorid nehezebben oldódik a vízben, mint a nátrium klorid.
Értelemszerűen adódna, hogy kicsapódni is hamarabb fog.
Mindebből az következne, hogy ami először csapódik ki, az a káliummal szennyezett, és amit kidobsz, abból lehetne a jó só.
Ez csupán következtetés.
De kérlek írd meg, ha tévednék!

kovacsegy 2019.10.28. 14:53:52

Dániel Kalocsai!
Először is Papp Lajos szívsebész szerint a nátrium-kálium aránya a szervezetben 30:1, ergo a konyhasóban levő kálium sem lehet ettől. több. A bányászott osztrák, lengyel, és Erdélyi sókban sem több, csak azután, amikor "feljavítják" vele.

Másodszor, a kereskedelemben levő konyhasókat, kálium kloriddal szokták "feljavítani"(!), mert egyesek szerint, a konyhasó magas nátrium klorid tartalma káros a vérnyomásra.
Na de könyörgöm, évezredeken keresztül jó volt, hozzáadott kálium nélkül is? Mert ugye nem halt ki az emberiség magas vérnyomásban. Most bezzeg ...

Harmadszor, az USA-ban, a Kínai Népköztársaságban, illetve a közelmúltig a Fülöp-szigeteken alkalmazott egyik kivégzési módszer, a méreginjekció. Amely egy három fecskendős kombó. Az egyik fecskendő a kálium klorid, ami szívleállást okoz.

Negyedszer, a sejtmembránon levő ionpumpák csak abban az esetben tudnak működni, vagyis a sejtet ellátni táplálékkal, ha ez az arány nem borul fel. Amennyiben mégis, úgy a sejt nem jut táplálékhoz.

Végül ötödször, itt az általad kért bizonyíték.
Remélem, hogy a NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) honlapján közölt infók számodra is meggyőzőek:
portal.nebih.gov.hu/-/bizonytalan-mennyisegu-kalium-kloridot-tartalmazo-konyhaso-elelmiszerbiztonsagi-vonatkozasok
süti beállítások módosítása