A (tehén)tejfogyasztás ártalmai.
2015. június 19. írta: Erich

A (tehén)tejfogyasztás ártalmai.

A TEJFOGYASZTÁS ÁRTALMAI

1. A tej zsírja által okozott betegségek
A tejföl 40%-a, a vaj 80%-a zsír. Bármilyen fajta zsír elfogyasztását követoen a vörösvértestek összecsapzódhatnak vastag vattaszeru formában. Sok csecsemo születik magas vérkoleszterol szinttel. A koleszterol a zsírból származik és jelentos szerepe van az érelmeszesedés kialakulásában. A magas koleszterol koncentráció következtébe
n a szívben és az artériákban a korai életévekben érelmeszesedés-foltok alakulnak ki, növelve a koszorúér-betegség kockázati tényezoit. Vizsgálatok igazolták, hogy az anyák által a terhesség során, majd a szülés után elfogyasztott tej illetve tejtermékek és az újszülött által elfogyasztott tej illetve tejtermékek nagymértékben hozzájárulnak ehhez a tünethez - érvel dr. J. H. Moyer.

2. A tej fehérjéi által okozott betegségek
Ismét összehasonlítást kell tennünk az emberi tej és a tehéntej között. Az anyatej kevés kazeint és sok laktalbumint tartalmaz, míg a tehéntejnél ez az arány fordított. A kazein kevésbé értékes és nehezen emésztheto az ember számára. Így elégtelen lesz az emésztés, és a fehérjetöredékek allergiát válthatnak ki - fejti ki dr. W. Ellis.
A ho kezelt tejfehérje bizonyult a kutatások közül a szívkoszorúér-megbetegedések egyik fo okának. Ezen betegségeknél a tejfehérjének nagyobb szerepe van, mint a tejzsírnak - véleményezi dr. J. H. Moyer.
Hallottatok már az L-triptotophanról? Ez egy olyan vegyület, mely álmosságot, fáradékonyságot és a drogfogyasztókéhoz hasonló alvást okoz, ha este fogyasztják. A hús és a tej is nagy mennyiségben tartalmaznak L-triptohpánt - mondja dr. L. C. Mills.
A tejtermékfogyasztás az epilepszia kockázatát is növeli. A tejben található leucin reaktív hypoglikémiát (alacsony vércukorszint) eredményez, ez pedig kiválthatja az epilepsziás rohamot, mint számos esetben megfigyelheto - int dr. L. C. Mills.

3. A tej vitamin- és ásványi anyag tartalmával összefüggo betegségek
A tej vitamin- és ásványi anyag tartalma lényegesen eltér az ember számára ideálistól. Túl sok nátriumot tartalmaz, túl kevés C-vitamint és vasat. A tej bomlástermékei versengenek a vassal a felszívódásért. Így a más táplálékokból származó felszívódása elégtelen lesz. A keletkezett vashiány fejfájást, idegességet, hajhullást, körömrepedezést eredményez - figyelmeztet dr. D. H. Calloway.

A tej megköti a cinket, ezáltal csökkenti annak felhasználódását a szervezetben. A tej nagyon alacsony cinktartalmú, következésképp nem pótolja, amit elvesz.

Az okozott cinkhiány fáradékonyságban, borpigmentációban, sterilitásban és májmegnagyobbodásban nyilvánul meg. A csecsemoknél a hajhullás, hasmenés, súlyvesztés, a végtagokon, arcon, testnyílások körüli vörös borkiütéssel társítva cinkhiányra utal. Az anyatej tartalmazza a cink felszívódását segíto enzimet. A tehéntej magas kálciumtartalma - foként folsav jelenlétében - gátolja a cink felszívódását - így dr. G. M. Briggs.
Számos, a tejbol keletkezo fel nem használt anyagcsere-végtermék, különösen az elektrolitok nagy mennyisége túlterheli a vesét. Ez a hatás a csecsemoknél igazán veszélyes, akiknek a veséje még funkcionálisan éretlen. Náluk maradandó vesekárosodás lehet a tejfogyasztás következménye - óv dr. D. H. Calloway.
A kereskedelmi tejhez adott D-vitamin magnézium hiányt idéz elo a szívizomban. A magnézium elengedhetetlen a szívizom muködéséhez, hiánya sietteti a szívrohamokat. Az Amerikai Gyerekgyógyász Társaság egyik közleményében azt olvashatjuk, hogy a D-vitamin túlzott mennyiségben való jelenléte csontkeményedést, vesekoképzodést és visszamaradt szellemi fejlodést eredményez.
"Potenciálisan toxikus anyagokat tenni a tejbe - mint amilyen a D-vitamin -, nem okos dolog." dr. C. L. Thrash
Összefoglalva és kiegészítve a teljesség igénye nélkül, a tejfogyasztás növeli az A-vitamin és a B12- vitamin, a cink, a vas és a kálcium szükségletet - jegyzi meg dr. G. M. Briggs.

4. A tejben lévo xantin oxidáz kiváltotta betegségek
A tehéntejnek magas a xantin oxidáz tartalma. A kecske- és a birkatej valamivel kevesebbet tartalmaz belole.
"A xantin oxidáz kémiai károsodást okoz az erek falában, plazmatartalomként lerakódva az artériákban és a szív szövetében." dr. A. M. Thrash
Az anginák és a szívrohamok jelentosen csökkentek azon betegeknél, akik kihagyták az étrendjükbol a tejet és tejtermékeket - vélekedik dr. R. S. Goodheart.
Az érelmeszesedésben szenvedoket vizsgáló tanulmány szerint a betegek nagy többségében (76%) találtak tehéntej xantin oxidáz elleni antitesteket. Vagyis a szervezetük ellenségnek minosítette ezt a vegyületet, és harcol ellene - állítja dr. M. Wohl.
Dr. Kurt A. Oster vezeto kardiológus szerint a tejben lévo xantin oxidáz jobban kapcsolódik az aterosclerosishoz, mint a tej zsírja.
A tej fogyasztásával kapcsolatban említett problémák és betegségek természetesen a tejtermékekre (sajt, túró, tejföl, vaj stb.) is vonatkoznak!

5. A tejbe kerülo anyagok okozta betegségek
A tehén tejhozamának növelésére noi nemi hormonokat és pajzsmirigyhormonokat használnak. A tiroxin és a tireoglobulin harminc százalékkal növeli a tehenek tejhozamát. A takarmányhoz adott hormonok megjelennek az állatok tejében és a húsában, és az azt fogyasztó ember szervezetébe jutva hatnak a hormonháztartásra, káros irányba befolyásolva azt. A teheneket rendszeres antibiotikum kezelésnek is alávetik. A tejük és a húsuk így folyamatosan tartalmaz antibiotikumot. A következmény: antibiotikum-rezisztens baktériumok kifejlodése a szarvasmarhában és az ot fogyasztó emberben. Ezek a baktériumok komoly problémákat okoznak, hiszen nem reagálnak az antibiotikumokra - int Dr. M. Wohl.
"Itt lenne már az ideje, hogy az antibiotikumokkal folyatatott kockázatos szerencsejátékot befejezzük. Bár takarmányadalékként alkalmazva a múltban fontos szerepet játszott az élelmiszertermelés fejlesztésében, de e gyakorlat súlyos következményei ma már túlságosan nyilvánvalóvá váltak, semhogy szemet lehetne hunyni felettük." Dr. S. Levy
1957-ben mutatták ki, hogy a tej gyakran tartalmaz golyvakelto anyagokat. Tasmániában járvány formájában jelentkezett a golyva iskolás gyermekeken. Megfigyelték, hogy a tejet ivó gyermekeknél kifejlodött, a tejet nem ivóknál pedig nem. A kutatások arra az eredményre jutottak, hogy a helyi szarvasmarhák által fogyasztott fufélék golyvakelto anyagot (tiourea) tartalmaznak. Ez került a tejbe, és vált a golyva okozójává - írja Dr. R. S. Goodheart.
A tejbol sok esetben kadmiumot és ólmot mutattak ki. A toxikus anyagok könnyebben szívódnak fel, ha a táplálék segíti azt. A tej elosegíti az ólomrészecskék felszívódását. Azoknak a teheneknek a teje és a húsa, amelyek moslékot kapnak (táplálék-hulladék rossz minoségu tejjel keverve) magas ólomszintu lesz. Dr. H. Scholz kutatásairól szóló tanulmányban azt olvashatjuk, hogy a tehenekbe jutó legfobb ólomforrás az autóutak, autópályák melletti növények. Ezek a növények erosen szennyezettek ólommal, és felhasználják oket szarvasmarha-takarmánynak! A tehenek szervezetében felhalmozódik az ólom. A tejük és a húsuk nagyságrendekkel több ólmot tartalmaz, mint az elfogyasztott növényeké, melyek magas ólomtartalmuk miatt amúgy sem alkalmasak emberi fogyasztásra. Az ilyen tej és hús a szervezetbe jutva krónikus ólommérgezést okozhat. A tünetek: általános étvágytalanság, majd székrekedés a gyomor és béltraktus mozgatóidegsejtjeinek bénulása miatt, szürke arcbor, elszürkült foghús - állítja Dr. H. Scholz.
"Kimutatták, hogy ha a tejben tavasszal magas volt a kadmium szint, úgy az szoros összefüggésben volt az év késobbi részében eloforduló szív- és érrendszeri halálesetekkel. " Dr. A. M. Thrash
A kadmium vese- és artériabetegségeket okoz, amely halálhoz vezethet. Sajnos a kadmium nagy veszélye, hogy kumulatív méreg, vagyis fokozatosan halmozódik fel a szervezetben, de nagyon nehezen ürül ki. A felezési ideje (amennyi ido alatt mennyisége a felére csökken a szervezetben) tíz-harminc év! Ráadásul foként a vesében halmozódik fel, ami a legveszélyeztetettebb szerv kadmiummérgezés szempontjából. Krónikus kadmiummérgezésnél a test ásványianyag egyensúlya megbomlik. A kadmium a takarmánynövények közvetítésével jut a szarvas-marhába, ott felhalmozódik, és a tejben már a koncentrált kadmium mennyiséggel találkozhatunk - mondja Dr. H. Scholz.
A radioaktív bomlástermékek a mosatlan zöldfélék révén kerülnek a tehénbe, és onnan a tejbe. A tej számos radioaktív bomlásterméke közül kettot emelünk ki. A stroncium 90 hasonlóképpen viselkedik, mint a kálcium. A szervezet kálciumként kezeli, és a csontokba juttatja el. Ezáltal növeli a csontrák kockázatát. A másik - a jód 131 - a pajzsmirigyben fejti ki káros hatását, rákos folyamatokat generál - figyelmeztet Dr. H. Scholz.
A peszticidek (növényvédoszerek) is megjelennek a tejben. A DDT, a bifenil poliklorid (BCBs) és a bifenil polibromid fertozöttség a tejfogyasztás veszélyét tovább növeli. Ezek az anyagok a rákos daganatok kifejlodését segítik elo.
Gyakran kimutatható a tejben a gombák által termelt aflatoxin, mely rákkelto vegyület.

6. A tejtol származó intolerancia
Az ember végbélvérzéseinek egyik típusát a tej okozza. Egy két éve fennálló állandó végbélvérzés megszunt, amint a beteg abbahagyta a tejivást. Amikor néhány alkalommal próbaképpen tejet ivott, vérzése azonnal visszatért.
1926 óta ismert a colitis ulcerosa és a tejivás kapcsolata. A tej az elso számú étel a listán, mely a betegeknek gondot okoz. Bármilyen csekély mennyiségu tej fogyasztása a tünetek visszatérésével illetve felerosödésével jár. Dr. I. Wilson kutatásai arra az eredményre jutottak, hogy a colitis ulcerosában szenvedo betegek hosszú idon át jobban vannak, sokan teljesen meggyógyultak, ha elhagyták a tejet és tejtermékeket.
A gyermekek ágybavizelése is összefügg a tej- és tejtermékfogyasztással! Egy kísérlet során száz ágybavizelo gyermeket fogtak tejmentes étrendre. Az eredmény: ötven gyermek tünetmentessé vált, negyven gyermek esetében jelentos javulást figyeltek meg, csupán tíz gyermeknél nem volt változás. A tej lejjebb szállítja az agytörzs bizonyos központjainak gátlása révén a kiüríto reflexküszöböt és így akaratlan vizeletürítést eredményez.
"A tejérzékenység vagy turoképtelenség hatása a gyermekeknél a központi idegrendszerre izgalmi tünetekben nyilvánul meg: tanulási nehézségek, ingerlékenység, fejfájás és rossz közérzet lépnek fel." Dr. C. L. Thrash
Az Amerikai Orvosok Egyesületének szaklapja tudósít minket arról, hogy a tejiváshoz társult gyerekkori rendellenességek között szerepel étvágytalanság, székrekedés, vérszegénység, ingerlékenység, ágybavizelés, haspuffadás, hasi fájdalmak és hasmenés.
A sclerosis multiplex is összefüggésbe hozható a tejfogyasztással. A hatásmechanizmus még nem tisztázott, annyi azonban bizonyos, hogy a tej tökéletlen felszívódása indítja be a káros folyamatokat.
Az anyatejjel táplált csecsemoknél eloforduló bélgörcs egyik oka a tejivás. Az anya issza a tejet, és a csecsemonél alakul ki a kólika. Ha az anya kizárja az étrendjébol a tejet és a tejtermékeket, a kólika azonnal megszunik. Ha az anya szervezetébe újra tejfehérje jut be, tizenhárom csecsemobol tizenkettonél visszatér a bélgörcs. Az anyatejes csecsemonél a kólika kezelése minden esetben az anya tejfogyasztásának leállításával kezdodik.
A csecsemok és a gyermekek megfázásának hátterében nagyon gyakori ok a a tej- és tejtermékfogyasztás tejérzékenységgel párosítva. Ha az anya tejallergiás az anyatejjel táplált csecsemo különbözo légzoszervi megbetegedései jelzik ezt. Egy kanadai kisfiú tizenkét hónapos koráig nyolc tüdogyulladáson esett át. Amikor megvonták tole a tejet és a tejtermékeket, teljesen meggyógyult. A gyerekek ismételt bronchitise és tüdogyulladása a legtöbb esetben visszavezetheto a tejallergiára vagy más ételek iránti érzékenységre, például: sertés, tojás, kávé, kakaó, csokoládé, kóla, mesterséges színezoanyagok, nádcukor.
A tejre érzékeny gyermekeknél gyakran figyelték meg, hogy vér kerül a székletbe. A tejmegvonás hatására a vérzés megszunt. A Gyermekgyógyászat Európai Szaklapja felhívja a figyelmet, hogy "a krónikus hasmenés, véres vagy fekete széklettel rendelkezo gyerekek, vagy akiknek ekcémájuk, asztmájuk vagy más allergiás tünetük van, elsosorban a tejtolerancia irányában vizsgálandók." (Megjelent a Manifesztum 7. számában)

7. Tejérzékenység
A tej és tejtermékek fogyasztásának leggyakoribb káros következménye a nyálkaképzodés. Az elfogyasztott "ételek" közül a tej az, ami a legtöbb nyálka kiválasztására kényszeríti a szervezetet. Dr. Bahna a tejallergia vizsgálata közben megállapította, hogy a nyálkaképzodés eredetu légúti betegségek megszunnek, amennyiben a betegek elhagyják a tejet és a tejterméket az étrendjükbol. Ez a suru, tapadós nyálka betakarja a finom nyálkahártyákat, elzárja a hörgoket, zavarja a légutakat. Köhögés, krákogás, torokköszörülés és rekedtség az eredmény. Az állandó mandulagyulladás okaként elso helyen szerepel a tej és tejtermék! Folytatva a sort: szénanátha, asztma, hörghurut, meghulés, arcüreggyulladás, orrdugulás, középfülgyulladás mind-mind a legtöbb esetben tej kiváltotta betegségek. Maga a hurutképzodés csupán védekezés a szervezet részérol, így próbál szabadulni a felesleges, emésztetlen tejfehérjéktol. Sajnos a hurut nem csupán a légutakra korlátozódik. A gyomor- és béltraktusban eloforduló hurut is számos betegség forrása. A hurut bevonja a bélfal nyálkahártyáját, ezzel gátolva a felszívódást. A vitamin- és nyomelem-hiányok okai között nagyon surun fordul elo a bélhurut. Hiába eszik az ember elegendo mennyiségu vitamint és nyomelemet, ha azokat - felszívódás hiányában - nem tudja hasznosítani. Ez esetben nem többet (!), hanem pont kevesebbet kéne fogyasztani (a felszívódást gátló anyagokból, mint például a tejbol)!!! Nem a mennyiség, hanem a minoség a lényeg!
"Sok embert úsztatott a tej a koporsóba." Dr. Williams
Igaz a táplálkozástudósaink kijelentése, miszerint a tej számos nyomelemet és vitamint tartalmaz, de az az anyag, ami a tej, illetve tejtermék feliratú dobozokban, zacskókban található igen kevéssé, inkább semennyire sem tud hasznosulni. Ennek fo oka a bolti termék enzimhiányos volta, a pasztörizálás, és forralás. (A pasztörizálás következményeit a következo számban mutatjuk be.)
A tejérzékenységgel kapcsolatos problémáknál kell megemlítenünk azt az alapveto tényt, miszerint a csecsemok és kisgyerekek immunrendszere még fejletlen. Mivel teljesen általános ezen életkorban a tej adása, ezért a csecsemo, illetve kisgyermek szervezetének nem elég a tej által kiváltott fertozéssel megküzdenie (például fertozo bélgyulladás esetén), még a tej ellen is védekeznie kell. Egy gyerekkori betegségekkel foglalkozó szaklapban (Archives of Diseasein Childhood) azt olvashatjuk, hogy a tej alapveto fehérjéje, a kazein, különösen alkalmas arra, hogy fertozo bélgyulladásban szenvedo fiatal csecsemok vékonybél kezdeti szakaszának nyálkahártyáját megbetegítse. A tanulmány kifejti, amint az étrendjükbol eltávolítják a tejet, illetve minden olyan ételt, mely tejfehérjét (kazein) vagy tejcukrot (laktóz) tartalmaz, a csecsemok bélnyálkahártyája meggyógyul.
"A tej az általános oka a székrekedésnek vagy a változó székrekedés-hasmenésnek. Ahhoz, hogy megszabaduljunk a székrekedéstol, az étrendbol a tejet ki kell vonni, és gyümölcsöket, fozelékeket, magvakat kell adni." Dr. A. M. Thrash

Sok szülo kísértésbe jöhet, hogy kis mennyiségu tej nem lehet oka a székrekedésnek. Fontos tudatosítani mindenkiben - figyelmeztet minket Dr. E. White -, hogy a tej bármekkora mennyiségu újbóli fogyasztása a székrekedés visszatérését eredményezi. Oda kell figyelni a "rejtett" tejfogyasztásra is. Számtalan bolti élelmiszer tartalmaz tejport, tejfehérjét, tejcukrot. Sokszor ez nincs is feltüntetve a címkén, csupán annyi szerepel ott, hogy "E" és egy szám!
Bár a tejbe jutó anyagok okozta betegségeket az elozo számban, az ötödik pontnál tárgyaltuk, ide kívánkozik egy hasmenéssel összefüggo jelenség. A járványos hasmenés tejtermékekkel átviheto. Ha a tejgazdaságok borjai ebben a betegségben szenvednek, nem ritka, hogy a környék csecsemoi is egyidejuleg hasmenést kapnak. Ez jelzi számunkra, hogy ugyanarról a vírusról van szó. A csecsemokori hasmenés életveszélyes állapotba viheti a babát. Tizenöt-húsz vizes széklet ürítése után néhány órán belül a csecsemo életveszélyesen vízhiányossá válik!

8. Laktóz érzékenység
"Az orvosoknak és a táplálkozástudósoknak oda kellene figyelniük arra, miközben boldog-boldogtalannak ajánlják a tejet és a tejtermékeket, hogy az emberek 15-20%-a tejallergiás és a 70-80%-a laktózintoleranciás." Dr. A. Gaby
„Sajnos a tejjel kapcsolatban nem veszik figyelembe az adott vércsoportnak való megfeleloséget sem. Azt mondják, hogy ez nincs bizonyítva, holott a vérkristály analízis, valamint a vérlemezkékhez kapcsolódó szénhidrátspecifikus alkotóelemek és a tejben, tejtermékekben lévo lektinek agglutinációs kapcsolata mindezeket bizonyítja!” ’Dr.Weixl Várhegyi László
A tejben lévo anyagok közül a leggyakrabban a tejcukorra (laktóz) és a tejfehérjére (kazein) érzékenyek az emberek. Az elválasztás után a normális laktáz (laktóz bontó enzim) aktivitása csökken. A laktáz enzim további termelése csupán keveseknél folytatódik. Egyes becslések az emberiség 2%-áról állítják, hogy nem "szenved" laktázhiányban.
A Gyerekgyógyászat címu szaklapban azt olvashatjuk, hogy a világ népességének 80%-a nem termel elég laktázt, ennek következtében nem tudja megemészteni a bármilyen formában feldolgozott tejtermékben lévo laktózt.
A belekben a laktóz fermentálódik, gázt, alkoholt, izgató hatású tejsavat és ecetsavat produkál. A gáz puffadást eredményez, az alkoholképzodés pedig májkárosodáshoz vezet.
Ezeket a "betegeket" gyakran tévesen diagnosztizálják. A tünetek általában közösek: ideges vagy fekélyes bélgyulladás, görcsök, irritatív ideges bélszindróma, krónikus puffadás, gyomorsavtúltengés, hasmenés, hányás és hasi fájdalom. Bizonyítottan laktóz intoleranciával rendelkezo csecsemo hasfájdalmai enyhülnek, illetve teljesen megszunnek, ha étrendjébol megvonjuk a tejet és tejterméket.
A laktázhiány miatt, a tökéletlen emésztés következtében felhalmozódik a galaktóz a szervezetben. Ez sok esetben katarakta (szürkehályog) kialakulásához vezet. A gyakori hányinger és a folyamatos hoemelkedés legtöbbször laktózérzékenységre vezetheto vissza.
Érdekes felfedezést tehetünk egy kulturális kitekintéssel. Kína legtöbb részén a tejivás és tojásevés szokása olyan érzést kelt az emberekben, mint egy európai emberben a vérivás szokása. Sok kínainak okoz hasi problémákat bármilyen mennyiségu tej, illetve tejtermék elfogyasztása. A laktóz intolerancia tejjel szembeni ellenszenvet kelt, hasznos élettani mechanizmus megjelenése ez a kulturális viselkedésben.
"Egy olyan élelmiszer, mely gyakran eredményez allergiás reakciókat, amelynek megemésztése a népesség nagy részének komoly gondot okoz, nem ideális táplálék." Dr. A. Gaby

9. Tejallergia
"Az allergia kialakulása csecsemokorban kezdodik, ha meg akarjuk elozni, az újszülöttnek anyatejet adjunk." Dr. D. Money
Az allergia az immunrendszer káros irányú megváltozásával jár együtt. Dr. D. Money megfigyelései is igazolták, hogy az újszülött immunrendszere sérül, ha állati eredetu fehérjét kap. A tej állandóan károsítja a gyomor-bélrendszert, és egy cöliaka nevu betegség kialakulásához vezet. Ez utóbbi nagyon fájdalmas hasi panaszokkal jár, és az esetek körülbelül harmadában ételallergiával társul.
Ha egy külso forrásból származó antigén (idegen anyag) találkozik az egyén által termelt antitesttel, akkor összekapcsolódnak, komplexet képeznek. Ha egy csecsemot tejjel táplálnak, sokkal több antigén/antitest komplexe lesz, mint az anyatejjel táplált csecsemoknek. A Nature címu tekintélyes szakfolyóirat közlése szerint kimutatták, hogy az anyatejjel táplált csecsemoknek nincsenek keringo antigén/antitest komplexei, míg a mesterséges, tejes táplálékot fogyasztó csecsemoknél ez általános. Ezek a komplexek képesek különbözo szövetek károsítására (veseszövet, véredények, ízületek) és megzavarhatják a sejtes védekezoképességet. Ezek a károsodások hajlamossá teszik a gyereket a késobbiekben degeneratív betegségekre (artitis, arterosclerosis, nephritis).
A tejallergia nem korlátozódik a csecsemo- és gyerekkorra. Az ételallergia legáltalánosabb típusa napjainkban a tejallergia. Felnotteknél a következo betegségek vezethetoek vissza tejallergiára: orr vérbosége, szénaláz, asztma, középfülpanaszok, gyakori fejfájás, szédülés, fáradékonyság, gyomorégés, vérhányás, bélgyulladás, vérvizelés, arcvizenyo, borviszketés, ekcéma, felso légúti betegségek. Ilyen betegségek esetén fontos teendo a tej és tejtermékek teljes kizárása az étrendbol!

10. Egy kitekintés a csontritkulásra
Az eszkimók fogyasztják a legtöbb fehérjét az egész világon, napi négyszáz grammot. A csontritkulás körükben a leggyakoribb világviszonylatban.
A csontritkulás a világ azon helyein a leggyakoribb, ahol a tej és tejtermék fogyasztás a legmagasabb, például Nagy-Britaniában, Svédországban, Finnországban és az USÁ-ban. A legritkább a legkevesebbet fogyasztó országokban, például Ázsia és Afrika egyes országaiban. Dr. G. E. Lewinnek kutatásai szerint a sok fehérjét fogyasztó népességben a csontritkulás rendkívül elterjedt betegség.
Fontos megemlíteni a magnézium szerepét a kálciumfelszívódásban. Segítségével tudja a szervezet a kálciumot a csontokhoz szállítani. Viszont a magnézium felszívódását gátolja a nagymennyiségu kálcium, az ideális arány a ketto az egyhez, a kálcium javára. Kiderült, hogy a magnézium lényegesen jobban tudja végezni a feladatát kevesebb kálcium jelenlétében. A magnéziumhiány többek között gátolja a vese muködését és a vizelet-visszatartás zavarához vezet. Gyakori oka a premenstruációs szindrómának. Megállapították, hogy vetélést eredményezhet!
A csontokba beépülni nem tudó kalcium pedig lerakódik a lágy szövetekre, meszesedés és számos más betegség okozója. Dr. M. Hegsted és munkatársai a fentebb leírtakon kívül azt is kimutatták, hogy a fölöslegesen magas kalciumszint visszaszorítja a kalciumforgalmat szabályozó enzim termelodését is, így abból kevesebb lesz jelen a keringésben, tehát a kalciumtöbblettol nemhogy javul, egyenesen romlik a kalcium-anyagcsere!

11. Termékenység, nogyógyászati betegségek és rákok
Több tanulmány is utal a tej és tejtermék termékenység csökkento hatására. Dr. D. W. Cramer és munkatársai által végzett vérvizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy "azokban az országokban, ahol a legmagasabb a tejfogyasztás, a nok körében ott csökken a legnagyobb mértékben a teherbe esési arány, a korral arányosan."
A felnottek nagy része nem tudja megemészteni a tejcukrot és a tejfehérjét, ezért szerencsére nem is képes sok tejterméket fogyasztani. A tejtermék gazdag galaktózban, mely a petesejtre mérgezo hatású cukorféle. A magas tejfogyasztás összefügg a nok fogamzóképességével, és ez a tünet már húsz éves kor felett jelentkezik. A legmagasabb galaktózkoncentráció a meddo noknél mérheto.
A tej és a tejtermékek, mint a magas fehérjetartalmú ételek általában lerövidítik a menstruációs ciklust huszonnyolc nap alá, menstruációs görcsöket és túlzott vérzést okoznak. Dr. B. Amstrong és Dr. R. Doll kutatásaik során összefüggést találtak a fehérjefogyasztás és az endometrium rákja, továbbá a fehérje és gyümölcs együttes fogyasztása (például: gyümölcsjoghurt) és a méhnyakrák között.

Az állati eredetu tej nem természetes tápláléka egyetlen embernek sem.
Egyetlen állat sem fogyaszt elválasztás után tejet. „ A marha sem olyan marha, hogy tovább szoptassa a borját, amikor az elérte a születési súlyának háromszorosát! Az anya sem szoptatja annál tovább a gyermekét, ha az elérte a születési súlyának háromszorosát! Ez egy fontos törvény a természetben, amit be kellene tartani! Tehéntejben például olyan DNS információk vannak, hogy „ a kis bociból nagy marhát kell csinálni!” Ha egy emberi szervezetben minden másodpercben keletkezett több ezer rákos sejt közül több is megkapja ezt a DNS információt a tehéntejtol, akkor a rákos sejtbol is nagy marha rákos sejt lesz! Azok a népek, akik nem fogyasztják az embernél nagyobb tömegu állatok tejét, azoknál 1000 %-al kevesebb a rákos megbetegedések száma!” ’Dr.Weixl Várhegyi László

Videó:

A bejegyzés trackback címe:

https://eyes.blog.hu/api/trackback/id/tr317556010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása